Kuyrukluyıldızdaki su Dünya'dakinden farklı

ESA, 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızından saçılan su buharının Dünya'dakinden tamamen farklı olduğunu tespit etti.

Kuyrukluyıldızdaki su Dünya'dakinden farklı
Kuyrukluyıldızdaki su Dünya'dakinden farklı
GİRİŞ 12.12.2014 09:06 GÜNCELLEME 12.12.2014 09:06
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Rosetta uzay aracı, yörünge yer aldığı 67P kuyrukluyıldızının su buharını analiz etti. Sonuçlar, su buharının Dünya'daki okyanusların suyundan farklı olduğunu ortaya koydu. Elde edilen bulgu, Dünya'daki okyanusların nasıl oluştuğu tartışmasını yeniden alevlendirdi. 

ESA, 67P'den yayılan su buharına ilişkin analizlerin, Rosetta tarafından 6 Ağustos'ta yapıldığını açıkladı. Gökbilimciler, Dünya'nın oluştuğu 4.6 milyar yıl önce çok sıcak olduğunu, bu nedenle yüzeyindeki tüm suyun buharlaştığına inanıyor. 67P'den elde edilecek bilgiler, bugün Dünya'nın üçte ikisini kaplayan suların kaynağını bulmak adına büyük önem taşıyor. 

Öne sürülen en güçlü teori, Dünya soğumaya başladıktan sonra suyun asteroit ve kuyrukluyıldızlarla taşındığı yönünde. Suyun kaynağını belirlemek için okyanuslarda fazlasıyla bulunan ağır hidrojen döteryuma bakan bilim insanları, 67P kuyrukluyıldızındaki döteryum oranının Dünya'dakine kıyasla farklı olduğunu tespit etti. 

Kuyrukluyıldızın kökenlerine uzanan bilgi

Gökbilimciler, geçmişte 11 kuyrukluyıldızın döteryum/hidrojen oranlarını ölçme şansı yakalamıştı. Bu gök cisimlerinden sadece ESA'nın Herschel görevinde analiz ettiği 103P/Hartley 2 kuyrukluyıldızında Dünya'nınkiyle uyuşan oran tespit edişmişti. 

Jüpiter-ailesine ait (Asteroit Kuşağı) kuyrukluyıldızlarının aksine, Neptün'ün ötesindeki Kuiper Kuşağı'ndan geldiği düşünülen 67P'deki döteryum/hidrojen oranı, Dünya'nın okyanuslarındakinin 3 katı olarak ölçüldü. Bu oran, Güneş Sistemi'nin çevreleyen Oort Bulutu'ndan gelen kuyrukluyıldızlardan da yüksek çıktı. 

Sicence dergisinde yayımlanan araştırmada, 'Jüpiter-ailesi kuyrukluyıldızların Dünya'dakine benzer su içerdikleri, Rosetta'dan elde edilen sonuçların ise suyun kaynağının neresi olduğu kosusundaki tartışmaları güçlendireceği' belirtildi. 

Rosetta'nın su buharın analiz eden ROSINA görevinde yer alan Kathrin Altwegg, kuyrukluyıdızların kimyasal yapısının Güneş'e olan uzaklık ve oluştukları zamanla da doğrudan ilgili olduğunu belirterek, 'Jüpiter sınıfı kuyrukluyıldızların sanılandan daha uzak mesafelerde oluşmuş olabileceklerini' söyledi. 

ESA, Güneş'e yaklaşmakta olan 67P'nin 2015'te kuyrukluyıldızların geçmişi hakkında daha önemli bilgiler sunacağını belirtti. 

YORUMLAR 1
  • Ömer 9 yıl önce Şikayet Et
    Yine evrim teorisi yine boş işler Allah dünyayı yaratırken tam ve eksiksiz olarak birden yarattı siz ne kadar arasanız da bunu değiştirecek bir neden bulamayacaksınız..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!
Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek