Uzay istasyonunda ‘taksi’ hazırlığı

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) görev yapan 42'inci Keşif Görevi'nde yer alan astronotlar, ilk uzay yürüyüşlerini başarıyla tamamladı.

Uzay istasyonunda ‘taksi’ hazırlığı
Uzay istasyonunda ‘taksi’ hazırlığı
GİRİŞ 22.02.2015 11:11 GÜNCELLEME 22.02.2015 11:11

UUİ'de görev alan ABD'li astronotlar Barry 'Butch' Wilmore ve Terry Virts, 6,5 saat süren ilk uzay yürüyüşlerinde görevlerini başarıyla tamamladı. İki astronot, önümüzdeki sekiz gün içinde iki uzay yürüyüşü daha gerçekleştirecek.

Astronotlar, ilki tamamlanan uzay yürüyüşünde UUİ'nin 'uzay taksileri' için hazırlanan kenetlenme platformlarının hazırlığına başladı. Uzay istasyonunun dışında hazırlanacak olan donanım, NASA'nın geçtiğimiz yıl anlaştığı SpaceX ve Boeing uzay kapsüllerinin UUİ'ye bağlanmasını sağlayacak.

Astronotların gerekli çalışmaları tamamlamasının ardından, kenetlenme adaptörleri bu yıl içinde SpaceX'in Dragon uzay kapsülüyle UUİ'ye gönderilecek ve uzay istasyonuna monte edilecek. SpaceX'in Dragon V.2 ve Boeing'in CST-100 uzay taksileri, UUİ'deki mürettebat sayısının da 7'ye çıkarılmasını sağlayacak. UUİ'ye astronot taşımak için gönderilen Soyuz uzay aracı 6 astronot taşıyabiliyor.

Astronotlar ikinci ve üçüncü uzay yürüyüşlerini sırasıyla 25 Şubat ve 1 Mart tarihlerinde gerçekleştirecek. İlk kez uzay yürüyüşü yapan Terry Virts, NASA TV'de canlı yayınlanan yürüyüş esnasında 'Burada olmak havuzdan çok daha kolay' ifadesini kullandı. NASA, Johnson Uzay Merkezi'ndeki NBL laboratuvarında verilen eğitimde, yerçekimsiz ortam tecrübesi yaşatmak için astronotları havuzda eğitiyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
5 ayda yüzde 200 zamlandı: İstanbul 'kanatsız' kaldı!
Mısır: Arap dünyasında Filistin için hareketlilik var