NASA, Mars'la ilgili yeni bulguları açıkladı

NASA, Mars'la ilgili merakla beklenen yeni açıklamasını yaptı.

GİRİŞ 06.11.2015 01:55 GÜNCELLEME 06.11.2015 02:04
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Bilim adamları, Kızıl Gezegen'in milyarlarca yıl önce su bulunan yüzeyinin güneş fırtınaları ve atmosferdeki gaz kaybı nedeniyle kuraklaşmış olabileceğine dair bulgulara ulaştı.

SUYA NE OLDU?

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesinde (NASA) görevli bilim adamları, bir zamanlar su içerdiğini düşündükleri ılık Mars yüzeyinin güneş fırtınaları ve atmosferindeki gaz kaybı nedeniyle "soğuk ve kurak" bir yere dönüşmüş olabileceğine dair bilgiye ulaştıklarını açıkladı.

NASA'nın "Mars Atmosferi ve Değişen Evrimi" (MAVEN) adlı misyonu kapsamında bir yıldır gezegenin yörüngesinde bulunan insansız uzay aracından elde edilen bulgular bugün kamuoyuyla paylaşıldı.

Bilim adamları, bulgular çerçevesinde, Kızıl Gezegen'in atmosferinin güneş fırtınaları sırasında ciddi oranda aşındığını ve gaz kaybettiğini bildirdi.

Kurumun uzay aracı sayesinde ulaşılan bilgilere göre, Mars atmosferindeki gaz, güneş fırtınaları nedeniyle saniyede 100 gram azalıyor ve uzun zaman içinde bu oran giderek büyüdüğü için ciddi miktarlara ulaşıyor.

MAVEN araştırmacıları, milyarlarca yıl önce Güneş, daha genç ve aktifken Mars atmosferindeki gaz kaybının çok daha fazla olduğunu düşündüklerini belirtti. Bilim adamları, bu nedenle Mars'taki iklimin milyarlarca yıl önce büyük gaz kayıpları ile güneş fırtınaları nedeniyle değiştiğini düşündüklerini ifade etti.

Astronot ve NASA yöneticisi John Grunsfeld, "Mars'ın bir zamanlar hayat belirtisi olan sıvı halde su bulunmasını destekleyecek kadar ılık bir atmosfere sahip olduğu görülüyor" dedi.

HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Grunsfeld, Mars'taki atmosfere ne olduğunu anlamanın kendileri için büyük önem taşıdığını, NASA'nın Mars'a yolculuğu bakımından da gezegende bulunan mikropları neyin yok ettiğini öğrenmenin hayati olduğunu söyledi.

Güneş'in atmosferinden gelen ve saatteki hızı 1,6 milyon kilometreye ulaşan proton ve elektron gibi partiküllerin akımı, güneş fırtınası olarak adlandırılıyor.

NASA'nın daha önceki araştırmalarında Mars'ın bazı bölgelerinde bolca su bulunduğuna dair, nehir yatakları ya da sadece su bulunduğunda oluşabilen mineral tortuları gibi işaretler elde edilmişti. Bilim adamları, bu bulgular ışığında gezegenin atmosferinin daha yoğun olduğunu, Mars yüzeyinde milyarlarca yıl önce ırmaklar, göller, hatta okyanuslar bulunmuş olabileceğini açıklamıştı.

YORUMLAR 32
  • güven 8 yıl önce Şikayet Et
    kısaca su yok desenize şuna
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    ya sallayıp durmasınlar. merih yani marsta hayat var.
    Cevapla
  • aziz 8 yıl önce Şikayet Et
    madem öyle büyük fırtına var ve gezegenı yok ediyor yaşanmaz kılıyor niye bu fırtına dünyaya zarar vermiyor diye sormazlar mı nasa nın en büyük hatası herşeyi bilgiyle açıklamaya çalışması böyle yaparlarsa daha çok gülünecek hala düşerler herşeyi bilgi deneyle açıklmak imkansızdır bir yerden sonra tıkanırlar saçmalamaya başlarlar.
    Cevapla
  • oruc reis 8 yıl önce Şikayet Et
    Bunların kı hayal kırıklığı Mart'ta işgal edecek bir şey yok. Siz önce bu dünyayı kurtarin.
    Cevapla
  • Aras 8 yıl önce Şikayet Et
    MARS filmi çıkmadan önce NASA ile marsı gündem yapması için anlaşıyor. NASA bile bunu söylüyor. Fark etmediniz mi film de NASA nın açıklamaları aynı zamanda gerçekleşiyor. Bunlar zaten bilinen şeyler. Amaç MARS filminin gişe sayısını artırmak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tesla 500 beygirlik canavarı tanıttı: Tesla Model 3 Performance
Katar'dan Türkiye açıklaması: Onurlu duruşu takdir ediyoruz