İlk defa bir yıldızın ölüm anı görüntülendi

Bilim tarihinde bir ilk: Bir yıldızın patlaması ve açığa çıkan şok dalgası görüntülendi.

GİRİŞ 24.03.2016 11:23 GÜNCELLEME 24.03.2016 12:12

Yıllardır gözlemlenen uzayda bir ilke daha şahit olduk. Bilim insanları, patlayan bir yıldızdan açığa çıkan şok dalgasını görüntüledi.

Kepler uzay teleskobu, 100.000'in üzerindeki yıldızın parlaklıklarını gözlemlemek üzere NASA tarafından 2009'da uzaya fırlatılmıştı. İşte bu teleskop, keşif programı dahilinde, KSN 2011d ismi verilen ve dünyadan yaklaşık 500 kat büyük olduğu tahmin edilen yıldızın patlaması (süpernova) sonrasında ortaya çıkan şok dalgasının görüntülerini kaydetti.

Dünyadan 1.2 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan dev gezegenden şok dalgasının çıkması 20 dakika sürdü. Bilim insanları, Kepler'in bu kadar mesafedeki bir olayı yakalayabilmesinin, astronomlar için çok önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade ediyor. NASA'ya göre bu görüntüler, yıldız patlamalarının nasıl oluştuğu ve sonrasındaki şok dalgalarının nasıl meydana geldiğini anlama konusunda çok yardımcı olacak.

Enerjisi biten büyük yıldızların şiddetle patlaması durumu süpernova olarak nitelendiriliyor. Bir süpernovanın parlaklığı, güneşin parlaklığının yüz milyon katına varabiliyor. Başlangıçta yapısı iyonize madde olan plazma şeklindeki bir süpernovanın parlaklığını yitirmesi haftalar ya da aylar sürebiliyor. Bu süre zarfında yayılan enerji, güneşin 10 milyar yılda yayacağı enerjiden daha fazla oluyor.

Bu patlamalar, maddenin evrende bir noktadan başka noktalara taşınmasında işe yarıyor. Patlama sonucunda dağılan yıldız artıklarının, evrenin başka köşelerinde birikerek yeniden yıldız sistemleri oluşturduğu varsayılıyor. Bu varsayıma göre güneş, güneş sistemi içindeki gezegenler ve haliyle dünyamız da çok eski zamanlarda gerçekleşmiş bir süpernova patlamasının sonucunda ortaya çıkmış oluyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor