Hindistan'ın en güçlü roketi kalkışa hazır

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu'nun (ISRO) bugüne dek ürettiği en güçlü roket GSLV MK III bugün fırlatılacak.

Hindistan'ın en güçlü roketi kalkışa hazır
Hindistan'ın en güçlü roketi kalkışa hazır
GİRİŞ 05.06.2017 10:55 GÜNCELLEME 05.06.2017 10:55
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bugüne kadar ISRO tarafından hazırlanan en büyük roket, Andra Pradeş bölgesinde yer alan Şriharikota adasındaki bir istasyondan ülke saatiyle 17:28'de gönderilecek. 640 tonluk roket, 3,15 tonluk GST-19 adlı iletişim uydusunu da taşıyacak. Bu uyduyla ülkedeki internet erişiminin kalitesi ve kapsama alanı artırılacak.

Bugüne dek, bu tip bir uyduyu göndermek için başka uzay ajanslarına ücret ödeyen Hindistan, bu sayede ciddi bir masraftan da kurtulmuş olacak.

MOTORUNU 15 YILDA YAPTILAR

Böyle bir mesafeye gönderi için kriyojenik (dondurucu) motor da tasarlanması gerekiyor. ISRO'daki bilim insanları, roketle bu motoru da tasarladılar. Ekiplerin, bu büyüklükte bir kargoyu Dünya'dan 36 bin kilometre uzaklıkta, yörüngenin diğer ucuna taşıyabilecek bir motor için 15 yıl uğraştıkları biliniyor. Böyle bir motor kapasitesi, bugüne dek ABD, Rusya, Çin, Japonya ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından yapılabiliyordu.

GSL-Mk III, 43 metre uzunluğunda olacak ve 4 tona kadar yük taşıyabilecek. İlerleyen uçuşlarda taşınan miktarın da artması bekleniyor. Uçuşun, ISRO'nun ticarî kanadı olan Antrix'e de faydalı olacak. Bu roket amacına ulaşırsa, ticarî uydu göndermek isteyen şirketlere rakiplerden uygun fiyatlı seçenekler sunabilecekler.

YORUMLAR 1
  • belde 6 yıl önce Şikayet Et
    adamlara helal olsun kendi uydularını kendileri yapıyor. aynen şu an ülkemizin yaptığı gibi. hedef 2023 yerli üretim, yerli silah sanayi, yerli uydu. inşaallah yerli bir uzay aracı bizlere nasip olur.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü