Rus araştırmacı: ABD gizli göreve gidiyor

ABD'nin uzaya göndereceği insansız araç X-37B ile ilgili ilginç iddialar ortaya atıldı.

Rus araştırmacı: ABD gizli göreve gidiyor
Rus araştırmacı: ABD gizli göreve gidiyor
GİRİŞ 08.09.2017 18:32 GÜNCELLEME 08.09.2017 18:33
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

ABD'nin uzaya göndereceği insansız araç X-37B’nin tek başına çok ilginç olmadığını ve Dünya’dan idare edilen deney laboratuvarından başka bir şey olmadığını belirten Rusya Uzay Akademisi üyesi Andrey İonin, Sputnik’e açıklamasında, bu konuda şu değerlendirmede bulundu:

'UZAYDA NÜKLEER SİLAH'

“Önemli olan bu aracın içinde yaşananlar. Çünkü şu anda proje DARPA tarafından denetleniyor. DARPA’da görünüşe bakılırsa çift amaçlı deneyler yapılıyor. Üstelik bunun için bir şeyi uzaya gönderip mümkün olduğunca orada tutarak Dünya’ya geri getirip incelemeyi gerektirecek nitelikten deneyler. Aracın içinde her şey olabilir, nükleer başlık bile. Uzmanlar sıkça uzaya nükleer silahın gönderilmesinden bahsediyor ama aslında kimse bu silahın uzay radyasyonu koşullarında ne olacağını bilmiyor. X-37B gibi bir araç, bu konuyu yakından inceleme fırsatını veriyor. Benzer deneyler, insanlı uzay gemileri ve istasyonların mürettebatları için güvenli olmayabilir, bu yüzden insansız araçlar bu iş için mükemmel. Üstelik (ABD Savunma Bakanlığı) Pentagon bu tür şeyleri afişe etmiyor, bunu kanıtlamak neredeyse imkansız."

'SALDIRI ARAÇLARI YÜKLENEBİLİR'

ABD Hava Kuvvetleri’nin bu projesinin uluslararası güvenlik için ciddi tehdit oluşturduğunu dile getiren Rusya Stratejik Araştırmalar Kurumu Baş Danışmanı Vladimir Kozin, ABD’nin uzayda gelecek savaş için platform oluşturduğunu belirterek, “Bu mekikte dev yük bölümü var. Bu bölüme, ‘uzaydan uzaya’ sınıfına ait saldırı amaçlı uzay silahı yani anti uydu sistemleri ya da ‘uzaydan karaya’ sınıfına ait sistemler yani Dünya yüzeyindeki tesislere karşı kullanılabilecek saldırı araçları yüklenebilir” dedi.

Tasarımcıların bu insansız uzay aracının büyük manevra kabiliyeti sahip olduğunu bildirmesine rağmen Sputnik’in başvurduğu uzay teknolojileri uzmanları, bu açıklamaya katılmıyor ve X-37B’nin sürekli yörünge değiştirmeye uygun olmadığını, bu yüzden iyi bir uzay savaş aracı veya bombardıman aracı olamayacağını düşünüyor.

'MANEVRA AÇISINDAN PEK FIRSATI YOK'

Rusya Federal Uzay Ajansı’na (Roskosmos) ait işletmelerden birinin kimliğinin saklı tutulmasını isteyen yetkililerinden biri, Sputnik’e açıklamasında, “Atış biliminde, delta-v bütçesi gibi bir kavram var. Bu değer, geminin manevra kabiliyetini belirler ve doğrudan yakıt kaynağına bağlı. Ne kadar büyük olursa manevra kabiliyeti o kadar yüksek olur. Bunun için tankların büyüklüğü ile cihazın toplam kütlesi arasındaki uygun orana uyulması gerekiyor. X-37B’nin yayınlanan fotoğraflarında büyük tanklar görmüyorum, sadece kanadı ve yük bölümü olan ağır araç görüyorum. Yani yörünge manevrası açısından pek bir fırsatı yok. Maksimum çıkarılabilecek yörüngeye çıkarıldıktan sonra araç sadece minör interorbital geçişler yapabilecek” dedi.

'ABD SOYUZ'UN GERİSİNDE KALDI'

Kaynak, örnek olarak saniyede yaklaşık 330 metre delta-v bütçesine sahip Rus uzay gemisi Soyuz’u gösterdi. Bu özellik, Soyuz’un yörüngeyi 200’den 400 kilometreye çıkarma ve Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) kenetlenme ardından da yere inme fırsatını sağlıyor. Gemide ayrıca kaza durumları için ek yakıt tankı var.

Büyük ABD mekiklerinin bu konuda Soyuz’un gerisinde kaldığını belirten uzman, hatta bu mekiklerin UUİ’ye kenetlenebilmesi için istasyonun yörüngesini 400’den 350 kilometreye indirmek zorunda kaldıklarını kaydederek sözlerine şöyle sürdürdü: "Yük taşıyan mekikler fiziksel olarak daha fazla yüksekliğe çıkamazdı. Gerçi X-37B gibi araç için önemli olan manevra kabiliyeti değil dayanıklılığı. Aracın 2 yıl boyunca uzayda kaldıktan sonra başarılı şekilde geri dönecek yetenekte olması ciddi bir başarı."

YORUMLAR 22
  • kerim 6 yıl önce Şikayet Et
    abd ay dan baska bir yere gidemedi ordada bayragını çaldırdı :) mars felan hıkaye gıtse hersey farklı olurdu şimdi
    Cevapla
  • cano 6 yıl önce Şikayet Et
    bunlara inanmayın hep kurgu abd yalanları
    Cevapla
  • son 6 yıl önce Şikayet Et
    onlar abd. onlara herşey serbest. başka bir ülke wcye gittiğinde bile kendisinden izin almasını istiyor bu abd.
    Cevapla
  • osmanlı 6 yıl önce Şikayet Et
    ama onlar savaşı bitirmek istemiyecekler çünkü depolarında hiç birşey yok ve bu 2 ülke amerika ve rusya bom oldular bunlarda atomu nükleri uzayı onu bunu olsa ne yazar adamlar açlıkla savaşıyorlar aç kalmayalım diye dübyada bu işleri yapıyorlar ellerinde olan sılahları satıp ayakda durmaya çalışıyorlar bizde bir laf var buda Askerimizin lafı bügünde Ölmedim Anne tabi bunu derken bu söylenen bunu dogrusu bügünde Şehit olmadım anne nezaman bana Şehitlik Mertebesi gelecek Anne
    Cevapla
  • kürt muso 6 yıl önce Şikayet Et
    biri var Dünyayi 24 sahat izliyo karincayi bile izliyo.
    Cevapla
  • cemal 6 yıl önce Şikayet Et
    suan okadar doga afetleri bu insanlarin yaptigi esyalar Allahin teknolojisinin yaninda neden dayanamiyo!!
    Cevapla
  • türkiye 6 yıl önce Şikayet Et
    3. Dünya savaşı hazırlığı bunlar.diğer uyduları vurmak için.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İran'ın misillemesi sonrası Putin'den uyarı geldi: Feci sonuçları olur!
Dubai'deki havalimanı sele teslim oldu! Uçakların zor anları kamerada