Jüpiter'deki şimşeklerin sırrı çözüldü

Bilim adamları gaz devi Jüpiter'deki kutup bölgelerinde yoğunlaşan şimşeklerin sırrını çözmeyi başardı.

Jüpiter'deki şimşeklerin sırrı çözüldü
Jüpiter'deki şimşeklerin sırrı çözüldü
GİRİŞ 09.06.2018 21:44 GÜNCELLEME 09.06.2018 21:45
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) araştırmacıları, Jüpiter keşif misyonu Juno'nun sağladığı yeni veriler sayesinde Jüpiter'de neden dünyada olduğu gibi şimşeklerin ekvator bölgesinde değil,  kutuplarda yoğunlaştığını açıklamayı başardıklarını duyurdu.

'DÜNYADAKİLERLE BENZER GÜÇTE'

NASA'nın Jüpiter keşif uydusu Juno'nun Mikrodalga Radyometre Enstrümanı (MWR) ile şimşeklerin daha önce kaydedilmeyen tayf genişliklerindeki elektrik frekans ölçümlerini yapan bilim adamları, şimşeklerin nitelik olarak dünyadakilere benzer güçte ve frekansta olduğunu keşfetti.

 

 

Buna rağmen şimşeklerin yoğunlaştığı bölgelerin dünyadan neden farklı olduğunu araştıran bilim adamları yanıtı güneş kaynaklı ısınmada buldu.

Jüpiter'in yörüngesi güneşe, dünyaya göre 5 kat daha uzak olduğuna, bu yüzden gaz devinin güneşten, dünyanın 25'te biri kadar ısı alabildiğine işaret eden araştırmacılar, gezegenin ekvator bölgesinde belirli bir ısınma yaratmakla birlikte, dünyada olduğu gibi yoğun buharlaşmaya sebep olmadığını belirtti.

Güneş kaynaklı ısınma Jüpiter'de, dünyanın aksine ekvator bölgesinde atmosferin üst kesimlerini belirli düzeyde ısıtarak istikrarlı bir iklim oluşmasını sağlıyor. Yukarılardaki ısınma alttaki gazların yükselmesini engelleyerek ve cepheler arasında dikey elektrik şarjları oluşmasını, yani şimşeklerin ortaya çıkmasını engelliyor.

Kutup bölgelerinde atmosferin üst kısımlarının yeterince ısınmaması çekirdekteki sıcak gazların yükselerek yukarı çıkmasına neden oluyor. Bu durum şimşeklerin oluşmasına yol açıyor.

İLK KEZ 1979'DA TESPİT EDİLDİ

Jüpiter'deki şimşekler ilk kez 1979 yılında NASA'nın Voyager 1 uzay aracı tarafından tespit edilmişti.

NASA'nın 2011'de uzaya fırlattığı Juno uydusu, Temmuz 2016'da Jüpiter'e vardığından bu yana gezegen yörüngesinde keşif faaliyetlerini sürdürüyor.

Araştırmanın sonuçları "Nature" dergisinde yayımlandı.

YORUMLAR 7
  • Tuba 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu şimşeklerin sebebini ve nasıl oluştuğunu zaten yıllar önce söylemişti nasa. İnsanın zekasıyla dalga geçiyorlar resmen..
    Cevapla
  • hasan ali 5 yıl önce Şikayet Et
    bide anlatsan acik acik ne yazdiginida bilsek bari.? Kiskanma neolur calis calis seninde olur...?
    Cevapla
  • ali.k 5 yıl önce Şikayet Et
    hep yalan dolan
    Cevapla
  • minas 5 yıl önce Şikayet Et
    bilim adamlari bosuna ugrasiyor,,kuranda yaziyoooorrrr...
    Cevapla
  • MD. Edep.. 5 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman alemin içinde bulunduğu gaflet ve delaletin nedeni işte böyle bir zihniyettir. Bak kardeşim Allahın insana verdiği en büyük nimeti yani aklı ve bilimi kullanmayan bu dünyada mutlaka zelil olur, Kuranın belirttiği usul dairesinde kullanmayanlar ise hem bu dünyada hem de ahirette rezil olur. İşin acısı kendi yolunun hakikat yolu olduğunu Allahın has kullarını da dinsiz olarak niteler... Kardeşim bilim dediğin şey Kurana göre Allahın kainat ayetlerine yüklediği usul ve ölçüdür (kader) . Her Müslüman Kuranı okumak, anlamak ve uygulamak zorundadır, okumadan bilmeden ben Kurana iman ettim diyerek asla paçayı kurtaramazsın.
    Cevapla
  • Adiga81 5 yıl önce Şikayet Et
    Bilimde boşuna uğraşmak diye birşey yoktur.
    Cevapla
  • mustafa k. 5 yıl önce Şikayet Et
    ne yazıyo.. anlatsana bi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı