Türkiye, RASAT'ı bugün uzaya fırlattı

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, DPT tarafından sağlanan kaynakla Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT uzaya başarıyla fırlatıldı.

GİRİŞ 17.08.2011 13:35 GÜNCELLEME 17.08.2011 13:35
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından, DPT tarafından sağlanan kaynakla Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu, Rusya Federasyonu'nun Kazakistan sınırındaki Orenburg bölgesinde bulunan Yasny fırlatma üssünden Dnepr fırlatma aracıyla uzaya gönderildi.

Dnepr fırlatma aracında RASAT ile birlikte Nijerya, Ukrayna, İtalya ve ABD'ye ait toplam 7 uydu bulunuyordu. Bugünkü fırlatma, bu fırlatma aracının 17. ticari fırlatması oldu.

Fırlatma dolayısıyla TÜBİTAK UZAY tesislerinde çeşitli kurum temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi. TÜBİTAK UZAY Müdürü Dr. Uğur Murat Leloğlu, fırlatma sürecine ilişkin tüm bilgileri toplantıyı izleyen katılımcılarla saniye saniye paylaştı. Toplantıda Yassny Fırlatma Üssü'ndeki Türk ekiple iletişim kuruldu.

Türkiye saati ile 10.12'de başlayan fırlatmadan 969 saniye sonra RASAT dünyadan 687 km yükseklikteki hedef yörüngesine başarıyla yerleştirildi.

RASAT'tan ilk sinyaller, TÜBİTAK UZAY'ın Ankara'daki tesislerinde bulunan yer istasyonundan 11.50'de başarıyla alındı.

15 gün sürecek devreye alma aşaması içinde RASAT'a gerekli yazılımların yüklenmesi, modüllerin ve uydunun test edilmesi ve uydunun çekeceği ilk görüntülerin Yer'e indirilmesi planlanıyor. Bu amaçla TÜBİTAK UZAY'ın Ankara'daki tesislerinde bulunan yer istasyonu ile Norveç'te bulunan Andoya Yer İstasyonu kullanılacak.

RASAT'ta başlıca yerli modül olarak BİLGE isimli uydu görev bilgisayarı ve üzerinde çalışan uçuş yazılımı, GEZGİN isimli görüntü işleme modülü ve TREKS isimli x-bandı haberleşme modülü bulunuyor.

7,5 metre siyah beyaz, 15 metre çok bantlı görüntüleme yeteneğine sahip, yaklaşık 100 kilogram ağırlığındaki RASAT'ın yörüngeye yerleştirilmesiyle birlikte, Türkiye tarafından tasarlanıp geliştirilen uydu sistemleri uzayda denenmiş ve uzayda başarılı şekilde çalışarak uçuş tarihçesi kazanmış olacak.

Görev ömrünün 3 yıl olacağı tahmin edilen RASAT'tan elde edilecek uydu görüntülerinin, şehir bölge planlama, ormancılık, tarım, afet yönetimi ve benzeri amaçlarla da kullanılması planlanıyor.

 

KAYNAK: AA- CİHAN
YORUMLAR 3
  • Serkan 12 yıl önce Şikayet Et
    Evet uyduyu Ruslar fırlattı.... Evet uydumuzu Ruslar fırlattı çünkü her uydu her yerden uzaya gidemiyor. Belli bir yörünge ve koordinatlar üzerinde çalışacağı için yer Rusya seçildi ! Ayriyetten uydunun %100 Türk Malı olduğu biliniyor. Yazılım, parça, toplama vs. hepsi...
    Cevapla
  • üye 12 yıl önce Şikayet Et
    Başlık yanlış. Nerde bizde o teknoloji. Bizimkiler tasarlama ve toplama işini yapmışlar. Ne kadarı yerli malı o bile belli değil. Ama asıl mesele şu ki uyduyu biz değil Ruslar fırlattı. İnş o günler de gelir.
    Cevapla
  • Muhammed Ali YILDIZ 12 yıl önce Şikayet Et
    Vayyy bababm vayyyy. Türkiye için yüzyılın olayı ama bu olay gölgede kaldı çok yazık çok.Allah devamını erdirsin inşallah...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar