Van

Belediye kız öğrenci yurdunun boşaltılmasını istedi

17:04 28 Ağustos 2015
Belediye kız öğrenci yurdunun boşaltılmasını istedi

Van Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı kız öğrenci pansiyonunun "ruhsatsız" yapıldığı gerekçesiyle boşaltılmasını istedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, AA muhabirine, mülkiyeti Sosyal Hizmet İl Müdürlüğüne ait binanın, valilik oluruyla 2010 yılında kendilerine tahsis edildiğini söyledi.

Kırekin, Seyit Fehim Arvasi Mahallesi'ndeki pansiyonun deprem dönemi dahil bugüne kadar aktif şekilde kullanıldığını anlatarak, "Nene Hatun Kız Teknik ve Meslek Lisesi'nde öğrenim gören 100 civarında kız öğrenciyi biz 5 yıldır o kurumda barındırıyoruz. Bu yurdumuzda barınan öğrencilerimizin hepsi de barınmaya muhtaç, kırsal kesimden gelen kızlarımızdır" dedi.

Van Büyükşehir Belediyesinin geçen eğitim öğretim yılı sonunda binanın mülkiyetinin kendilerine ait olduğu gerekçesiyle İpekyolu Kaymakamlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne boşaltılması için yazı gönderdiğini anımsatan Kırekin, belediye ile görüşme yaparak yurdun kamulaştırma yoluyla tahsis edilmesini arzu ettiklerini söyledi. Kırekin, binanın Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olanaklarıyla yapıldığını belirtti.

Binanın devletin başka bir kurumu tarafından inşa edildiğini, dönemin belediyesinin de "ruhsatsızdır" ibaresi olmadan yapımına izin verdiğini ifade eden Kırekin, şunları söyledi:

"6 yıldır hizmet gören bir bina burası. Biz de belediye ile bu binanın tahsisi için bir işbirliğine gidelim istedik. Arkadaşlarımızın belediyenin ilgili amirleriyle görüştüklerinde makul karşılanmışlardı. Onlar da bununla ilgili bir çalışma yapacaklarını ifade etmişlerdi. Fakat ondan sonra tekrar kaymakam beye derhal boşaltılması yönünde bir yazı göndermişler. Kaymakam bey ve biz de bunun üzerine, 'Mahkemeye verelim, mahkeme bu uzlaşmayı sağlasın. Biz ona göre hareket edelim' diye bir karar aldık. Daha sonra belediyenin zabıta ekiplerince 18 Ağustos 2015 günü 'ruhsatsız bina' gerekçesiyle okulun kapısına mühür vurulduğu bildirildi. Tabi bu karar bizleri derinden etkiledi, üzdü." 

- "Bu karardan bir an önce vazgeçilmesini istiyoruz"

Pansiyonun boşaltılmak istenildiğini öğrenen velilerin kız çocuklarını nasıl okutacakları yönünde kendilerine sorular yönelttiklerini aktaran Kırekin, şu değerlendirmede bulundu:

"Böyle bir çaresizlik karşısında üzüntümüzü ifade etmek istedik. Belediye de Milli Eğitim Bakanlığı da bir kamu hizmeti yürütüyor. Neticede hepimiz halkımıza hizmet için burada görev yürütüyoruz. Biz belediyeye eşdeğer bir yer vermeye hazırız. İmar planında olan eğitim tesisi alanlarından nereyi istiyorlarsa eşdeğer bir yer verelim. Bu teklifimiz halen geçerlidir. Bu gerçekten çağdaş bir yönetim, kamu hizmeti yürütme anlayışına aykırı bir tutumdur. Kabullenilecek bir davranış değildir. Zira orada bu hizmeti alan bu yörenin çocuklarıdır, bizim evlatlarımızdır. Bir an önce bu karardan vazgeçilmesini istiyoruz." 

- "Yurt yeri, belediye arsası"

Van Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada da söz konusu yerin belediye arsası olduğu, buna ilişkin tüm resmi belgelerin de mevcut bulunduğu belirtildi.

Yurt binasının kaçak, ruhsatsız, yapı ve imar kurallarına uygun olmayan şekilde inşa edildiği ileri sürülen açıklamada, alanda kamu hizmetinde kullanmak üzere sağlık tesisi inşa edileceği kaydedildi.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.