Van

Van'daki görsel şölen, terörün gölgesinde kaldı

11:20 11 Eylül 2015
Van'daki görsel şölen, terörün gölgesinde kaldı

CEMAL AŞAN - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde son günlerde artan terör olayları, Van'da Kuzey Afrika'dan göç eden flamingoların oluşturduğu görsel şölene ilgiyi azalttı.

Göçmen kuşların Kuzey Afrika'dan İran'a uzanan yolculuğunda en önemli konaklama merkezlerinden Erçek Gölü kıyısındaki Adıgüzel Mahallesi, terör olayları nedeniyle en durgun dönemlerinden birini yaşıyor.

Türkiye'deki kuş türlerinden 230'unun yaşam alanı olan ve özellikle flamingoların göçü sırasında görsel bir şöleni andıran Van Gölü havzasındaki Erçek Gölü'ne ziyaretçilerin ilgisi, geçmiş yıllara oranla azaldı.

Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Mustafa Sarı, AA muhabirine, kente 30 kilometre uzaklıktaki Erçek Gölü'nün 100 kilometrekarelik yüzeyinin bulunduğunu söyledi.

Gölün 35 kilometrekarelik bölümünün 2 metreden az derinliğe sahip olduğunu anlatan Sarı, bu özelliğiyle gölün, kuşlar için çok önemli konaklama, yaşama, barınma ve beslenme alanı haline geldiğini dile getirdi.

Sarı, "Göl suyunun tuzlu, sodalı olması ve kıyılarında yaşayan organizmaların bazı kuşlar için özel önemi bulunması nedeniyle Erçek Gölü, ülkemizdeki en önemli kuş alanlarından biridir. Bu kapsamda çok yoğun bir flamingo varlığı söz konusu. Flamingolar nisanda gelip kasım sonuna kadar burada kalıyor" dedi. 

Bünyesinde barındırdığı kuş türleriyle Erçek Gölü'nün bölgenin turizmi için önemine işaret eden Sarı, şöyle konuştu:

"Ülkemizin batısından doğusuna kadar göllerin tamamını dolaştım, Erçek Gölü kadar güzel ve kuşların rahat ettiği bir ortam yok. Batıdaki göllerin çevresinde yoğun yerleşim, sanayileşme ve buna bağlı kirlenme var. Manyas Kuş Cenneti de dahil olmak üzere oradaki tüm göller kuşlar için yaşanmaz hale gelmeye başladı ancak Erçek Gölü, yerleşim yerlerinin azlığı ve sakinliğiyle kuşlar için adeta bir sığınak."

- "Allı turnaları huzurla izleyebilelim"

Flamingoların oluşturduğu görsel şöleni tüm dünyaya tanıtmak amacıyla geçmiş yıllarda festivaller düzenlendiğini anımsatan Sarı, şunları kaydetti:

"İnsanlar burada 200'ün üzerinde kuş türünü bir arada görebilir. Burada kuş gözlemcilerinin, turistlerin olması gerekiyordu ancak şu anda kimseyi görmüyoruz. Böyle olmamalı. Buralar insanların sürekli gelip gözlem yaptığı, fotoğraf çektiği, çocuklarına doğayı öğrettiği yerler olmalı. Önümüzdeki günlerin beklediğimiz bu tabloyu getirmesini ümit ediyoruz. Allı turnaların buradaki varlığını hep birlikte keyifle, huzurla izleyebilelim. Doğa Gözcüleri Derneği olarak diyoruz ki doğanın bize ihtiyacı yok. Biz doğa olmadan yaşamayı devam ettiremeyiz. Huzur, doğayla yaşamakta ve doğayı anlamaktadır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.