Van

Van ESOB'tan "sicil affı" çağrısı

16:22 06 Ekim 2015
Van ESOB'tan "sicil affı" çağrısı

 Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Van ESOB) hükümetten, sicil affı yapılmasını ve faizsiz can suyu kredisi verilmesini talep etti.

Van ESOB Başkanlar Kurulu Toplantısı, 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 21'nci maddesi gereğince, bağlı odaların katılımıyla Van ESOB Toplantı Salonunda yapıldı.

Van esnafının sorun ve taleplerinin görüşüldüğü toplantıda açıklama yapan Van ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Aydemir, son dönemde bölgesel, ulusal ve uluslararası gelişmeler nedeniyle Van esnafının sıkıntılı bir dönemden geçtiğini söyledi.

Esnafın çek ve senetlerini ödemekte güçlük çektiğine dikkat çeken Aydemir, toplantıda esnafın sorun ve taleplerini değerlendirdiklerini belirtti.

Özellikle son dönemde ülkede yaşanan olaylar nedeniyle bölge ve ildeki esnaf ve sanatkarların, sıkıntılı dönemden geçtiğini ifade eden Aydemir, şöyle konuştu:

"Sınır kapılarının kapatılmasıyla İranlılar'ın da ilimize gelmemesi, Van'ın turizmini olumsuz etkiledi. Kıt kanaat geçinen, çek ve senetlerini ödemekte güçlük çeken esnaf ve sanatkarımız yaşanan bu olaylar nedeniyle bitme noktasına gelmiştir. Van'da 2011 yılında meydana gelen depremler nedeniyle çok sıkıntılı günler geçiren esnaf ve sanatkarın, mücbir sebep ile ertelenen Vergi ve Bağ-Kur prim taksit ödemeleri önümüzdeki günlerde başlayacak. Bu da günlük masrafını çıkaramayan, çekini senedini ödeyemeyen esnafı daha da zora sokacak."

Zor günler geçiren esnafın varlığını sürdürebilmesi için desteklenmesi gerektiğine işaret eden Aydemir, esnafın sıkıntılı dönemi atlatabilmesi için acil olarak desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Aydemir, şunları ifade etti:

"Öncelikle bölgesel sorunlar nedeniyle durma noktasına gelen ticaret nedeniyle, çekini senedini ödeyemeyen esnafımız, kara listeye girdiği için kredi kullanamıyor. Bu nedenle esnafımızın desteklenebilmesi için sicil affı getirilmesi gerekiyor. Ardından da can suyu kredileri kapsamında uzun vadeli ve faizsiz kredi desteği verilmeli. Toplumu ayakta tutan, toplumun bel kemiği durumunda olan esnaf desteklenirse genel olarak toplum desteklenmiş olur. Sicil affı getirilmesi ve uzun vadeli faizsiz kredi desteği verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz."

Toplantıya, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı M. Emin Tuğrul, Van Lokantacılar Fırıncılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Tuncil, Van Demirciler, Tamirciler, Tornacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İdris Karael, Berberler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Veysel Koç, Van Marangozlar Mobilyacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mezhar Sarıkaya, Van Kahveciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili İbrahim Yatçı, Van Terziler Konfeksiyoncular Kunduracılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili Seyfettin Konca, Erciş Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hüsamettin Çelik, Erciş Ağaç ve Demir İşleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Gürbüz, Erciş Terziler Bakkallar Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Cabir Görmüş, Gevaş Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Abdullah Yıldız, Gevaş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Yamaç, Gürpınar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Orhan Sönmez, Çaldıran Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Atilla Adıyaman katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.