Van

Ankara'daki terör saldırısına tepkiler

18:20 10 Ekim 2015
Ankara'daki terör saldırısına tepkiler

Ankara Tren Garı yakınlarında meydana gelen terör saldırısı Van, Hakkari, Bitlis ve Muş'ta yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto edildi.

Van'daki bir otelde Van Baro Başkanlığının ev sahipliği yaptığı toplantıya katılan avukatlar, Ankara'daki patlamanın ardından SGK İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi.

Grup adına açıklamayı okuyan Van Baro Başkanı Murat Timur, saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara ise şifa dileğinde bulundu.

Timur, şunları ifade etti:

"Bugün yine içimiz acıyor, yüreğimiz yanıyor. Bugün başkentte, Ankara'nın tam merkezinde yine bir katliam yaşandı. Bu faşizmin yaptığı son saldırıdır. Elbette bir gün bu faşist saldırılar, katliamların hesabı sorulacak. Önceki gün hepimiz gördük. Bir kentte bir mafya lideri çok güvenli bir şekilde miting yapabildi. Bir çete lideri Türkiye'nin her hangi bir kentinde çok rahatlıkla miting yapabiliyor. Barışı isteyenler bugün Ankara'da bir araya gelmek istediler. Van'dan ve Türkiye'nin birçok kentinden giden binlerce insan bugün çok ciddi bir saldırı, bir katliamla karşı karşıya geldiler."

7 Haziran seçimlerinden önce Diyarbakır'da, sonrasında Suruç'ta yapılan bombalı saldırıları da hatırlatan Timur, Ankara'dan gelen ilk görüntülerin, söz konusu patlamanın şiddetini ortaya koyduğunu bildirdi.

Ölü sayısının daha da artmasından endişe duyduklarını belirten Timur, sözlerine şöyle devam etti:

"Onlar son dönemde yaşanan çatışmalar sonrası birçok acı yaşanmışken, toplumun büyük bir kısmı tarafından ısrarla dile getirilen 'barış çağrısı' için Ankara'da buluştular. STK temsilcilerinin de aralarında bulunduğu alanda art arda meydana gelen iki patlama ile tüm kamuoyunun barış umuduna bir kez daha kan sıçramıştır. Alanda bulunanların ellerinde bulundurdukları ve barış temalı pankartlarla ölü ve yaralıların taşınması, oldukça düşündürücüdür. Artık olağan hale gelen katliamların, ne amaçla yapıldığını sorgulamakta ve ne zaman son bulacağını merak etmekteyiz. Her saldırının toplumda infiale neden olduğu, şiddetin şiddetten başka bir sonuç doğurmadığı aşikardır. Tüm bu saldırılar, yaşam ve barış umudunu hedef alıyor. Toplumsal huzur ve kardeşlik hukukunu zedeliyor. Daha önce yapılan saldırılarda olduğu gibi söz konusu olay sonuçsuz kalmamalı. Olayın bir an önce aydınlığa kavuşabilmesi için soruşturma titizlikle yürütülmeli." 

Toplumun tüm kesimlerini barış ekseninde toplanmaya davet eden Timur, söz konusu saldırıyı şiddetle kınayıp, lanetlediklerini ifade etti.

Açıklama sonrası grup, saldırıyı alkışlarla protesto etti.

- Hakkari 

Aralarında HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Hakkari Belediye Başkanı Fatma Yıldız, DBP, HDP yöneticileri, STK temsilcilerinin de bulunduğu kalabalık, ellerindeki siyah pankartlarla Bulvar Caddesi'nden belediye binası önüne kadar yürüdü.

Burada basın açıklaması okuyan HDP Merkez İlçe Başkan Yardımcısı Asım Özcan, "Barışı haykırmak için Ankara'da bir araya gelen yoldaşlarımızın birlik ve beraberliğini hazmedemeyen güçler aramıza girip alçakça saldırıda bulunmuştur" dedi.

Patlamada çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu vurgulayan Özcan, "Türkiye toplumunun şunu net olarak bilmesini istiyoruz. Bizler demokrasi, adalet, barış ilkemizi hayata geçirme konusunda karalıyız. Bu ilkeleri her koşul altında savunmaya devam edeceğiz. Bu ilkeleri hayata geçirmek için IŞİD ve benzeri zihniyetlere karşı daha fazla yan yana durmak, daha fazla dayanışma içinde olma zamanıdır" ifadesini kullandı.

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ise bir kişinin ölmesinin ve bir kişinin parmağından kanamasının yüreklerini acıttığını söyledi.

- Bitlis - 

KESK Bitlis Bileşenleri, HDP ve DBP il örgütleri yürüyüş ve basın açıklaması yaptı.

KESK Bitlis Temsilciliğinde toplanan grup "savaşa inat barış hemen şimdi" sloganları atarak, Ulu Cami önüne kadar yürüdü.

Burada grup adına KESK Dönem Sözcüsü Filiz Akılçağı tarafından, basın açıklaması yapıldı. Açıklamanın ardından grup bir süre oturma eylemi yaptı. 

Eyleme katılan HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, "Suruç'taki olayın failleri bulunsaydı, bu alçakça katliam olmayacaktı. Katiller mutlaka hesap verecek" dedi.

Yaklaşık 1 saat süren oturma eyleminin ardından grup olaysız dağıldı.

- Muş - 

Atatürk Çocuk Parkı önünde bir araya gelen bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Ankara'daki terör saldırısını kınadı. 

Grup adına konuşan Büro Emekçileri Sendikası Muş Şube Başkanı Zahir Aktaş, ülkenin sorumluk sahibi öğretmen, doktor, işçi, mühendislerinin, ülkede yaratılmak istenen kaos ortamına, ısrarla sürüklenmeye çalışılan iç savaşa ve halklar arasında yaratılmak istenen düşmanlığa "hayır" demek için gittikleri Ankara'da haince katledildiklerini söyledi.

Aktaş, katliamı gerçekleştiren ve buna zemin hazırlayanların tarih önünde hesap vereceğini kaydetti. 

 Basın açıklamasına, HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan ve Ahmet Yıldırım da katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.