Van

Pancar taban fiyatındaki artış çiftçiyi sevindirdi

10:50 05 Kasım 2015
Pancar taban fiyatındaki artış çiftçiyi sevindirdi

ÖZKAN BİLGİN - Şeker pancarı taban fiyatına yapılan yüzde 20,6'lık artış, tüm yurtta olduğu gibi Van'daki üreticilerin de yüzünü güldürdü.

Seçimden önce partisinin Konya mitinginde pancar taban fiyatlarını açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tonda 157,5 lira olan pancar alım fiyatının 190 liraya çıkarıldığını açıklaması, şeker pancarı üreticilerini sevindirdi.

Van'ın Gevaş ilçesinde geçimini şeker pancarı üretimiyle sağlayan çiftçiler, tarladan topladıkları şeker pancarını traktörlerle Akdamar Pancar Toplama Merkezine getirerek teslim ediyor. Bu yılki hasadını tamamlayan çiftçiler, şimdiden gelecek yılın planları yapıyor.

Akdamar Pancar Toplama Merkezi Sorumlusu Ramazan Aygün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni belirlenen taban fiyatın çiftçiyi oldukça memnun ettiğini belirtti.

Önceki taban fiyatının düşük olmasının bazı çiftçileri sebzeciliğe yönelttiğini belirten Aygün, yeni zamla bu çiftçilerin yeniden pancar üretimine dönüş yapacağını beklediklerini söyledi.

Aygün, "Gevaş kantarına şeker pancarı veren çiftçilerin sebzeciliğe yönelmesi, buradaki yıllık pancar alım oranının 20 bin tondan 200 tona kadar düşmesine neden oldu. Bu yüzden şimdi buranın kapanması söz konusu ancak merkezimizde büyük oranda bir değişim olmadı. Merkezimize kayıtlı yaklaşık 900 çiftçi var. Bu yıl 31 bin ton pancar üretimimiz mevcut. Fabrikanın kapanmasına az bir süre kaldığı için 24 saat boyunca, 3 vardiya çalışıyoruz. Şimdiye kadar 23 bin ton pancar alımı gerçekleştirdik. Bir haftaya kadar da geri kalan pancarı teslim alacağız. İnşallah yapılan iyileştirme sayesinde yıllık 31 bin ton olan üretimimizi, 40 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Şeker-İş Sendikası Erciş Şube Başkanı Yavuz Şahin ise Erciş Şeker Fabrikası'nın Van Gölü havzasındaki tarıma dayalı en büyük sanayi kuruluşu olduğunu, Van, Bitlis, Ağrı ve Hakkari illerinde 3 binin üzerinde pancar üreticisinden ürün aldıklarını söyledi. 

Bu çiftçilerin yanı sıra esnafı, işçisi ve nakliyecisi olmak üzere 10 binin üzerinde kişinin pancar sektöründen geçim sağladığını anlatan Şahin, geçmiş yıllardaki taban fiyatın çiftçi sayısında azalmaya neden olduğunu dile getirdi.

Şahin, "Bu seneki taban fiyat çiftçiler arasında çok güzel karşılandı. Geçen yıl fabrikamıza 135 bin ton civarında pancar alımı gerçekleştirdik ama bu sene taban fiyattan da kaynaklı 40 bin ton kaybımız oldu ancak yeni taban fiyatıyla 2016'da 170 bin ton pancar almayı hedefliyoruz" dedi.

Belirlenen yeni taban fiyatı çok olumlu bulduklarını belirten çiftçi Erken Beyazit de "Yeni düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür derim. Yakıt fiyatlarında da indirim yapılıp ayrıca çeşitli tarım alanlarına sağlanan desteklemenin şeker pancarına da verilmesi, bizleri daha da mutlu edecektir" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.