Van

Ulupamir köyünde cami açılışı yapıldı

11:04 08 Kasım 2015
Ulupamir köyünde cami açılışı yapıldı

 Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov, Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyünde cami açılışına katıldı.

Dzhunusov, Van Valisi İbrahim Taşyapan ile 30 yıl önce göç eden Kırgızların yaşadığı Ulupamir köyünde cami açılış törenine katıldı.

Açılışta konuşan Dzhunusov, Kırgızistan'ın bağımsızlığını ilan ettiği zaman ilk tanıyan ülkenin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu, bu nedenle ilk büyükelçiliklerini de Türkiye'de açtıklarını anımsattı. 

Tarih, örf, adet ve gelenekleriyle iki ülkenin birbirine çok yakın olduğunu belirten Dzhunusov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. yılında Mustafa Kemal Atatürk babamız, 'Şu an biz bağımsızlığımızı almış bir devletiz ama Orta Asya'da soydaşlarımız bulunmakta. Onların sayıları ne kadar az olursa olsun, onlardan haber almalı ve onlara yardımcı olmalıyız' demiştir. Atatürk'ün 1933 yılında söylediği bu sözler şu an gerçekleşti. Kırgızistan bayrağında güneş vardır. Türk Bayrağı'nda da ay ve yıldız vardır. Günün yarısında ay ve yıldızları günün arısında güneşi görürüz ve ikisinin birleştirdiğimizde 24 saat olan bir günü göstermekte ve bu bizim ne kadar ayrılmaz iki millet olduğumuzun delilidir."

Dzhunusov, Ulupamir köyünde yaşayan vatandaşlara gösterilen ilgi ve destekten dolayı teşekkür etti.

Van Taşyapan ise depremde yıkılan caminin yerine yenisinin yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Müslümanlığın, Türk milletinin nişanesi olan camilerin, kentlerde, mahallelerde ve köylerde yükseleceğini kaydetti. 

Camilerin "başak" gibi insanları bir araya getirdiğini ve kardeşlik duygularını geliştirdiğini vurgulayan Taşyapan, "Camilerimiz aslında kültürümüzde bir külliyedir, o külliyenin etrafında fakirler doyar, yoldan geçenler yatar. Orada insanlar biri birlerinin hal hatırını sorar. Sıkıntılarından haberdar olur. Bu cami de böyle bir fonksiyon icra edecektir" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.