Van

Van'da bazı tarlalara "satılamaz" şerhi kondu

17:17 26 Kasım 2015
Van'da bazı tarlalara "satılamaz" şerhi kondu

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kentin farklı bölgelerinde bulunan bazı tarlalara "satılamaz" şerhi getirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 6 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararı ve "Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu" kapsamında, Tuşba, İpekyolu ve Edremit ilçelerindeki toplam 13 yerleşim biriminde "Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri"nin yürütüleceği belirtildi.

3083 sayılı Kanunun 13. maddesi gereği bu 13 köydeki tarla vasıflı parsellere kısıtlılık (satılamaz) şerhi konulduğu kaydedilen açıklamada, şunlara yer verildi:

"Ancak buna rağmen, İlçe Tapu Müdürlüklerine saüş ve ipotek yönünde yapılacak çiftçi talepleri, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne satışı yazıyla soru konusu edilmesi halinde aşağıdaki talepleri kapsayan satış ve ipotek işlemlerine izin verilebilmektedir. Toplulaştırma alanlarında mülkiyet devri işlemlerinde, bölge için belirlenen normlar dikkate alınarak, aşağıda sıralanmış taleplerde işlemler yapılmaktadır. Bir parselin tamamının başka bir şahsa satışı, bir parselde değişik oranda hisse sahibi olan birinin hisselerinin tamamının diğer hissedarlardan birine veya başka bir şahsa satışı, bir parselde değişik oranda hisse sahibi birkaç kişinin hisselerinin tamamının diğer hissedarlardan birine veya başka bir şahsa satışı, tarım arazileri dışında kalan özel mülkiyete ait ev, arsa, harman yeri, samanlık gibi yerlerin satışı, miras hükümlerine (6537 sayılı Kanuna) göre yapılan intikaller, hisse bölünmesi söz konusu olmayan rıza-i taksim işlemleri, mülkiyet devri gerektirmeyen isim tahsisi işlemleri yapılırken işleme konu tarımsal vasfa sahip taşınmazların hiçbir surette ifrazı yapılmayacaktır."

Açıklama, gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişilerine ait arazilerin, 3083 sayılı Kanunun 13. maddesine göre Tarım Kredi Kooperatifleri ve bankalara ipotek verebildiği belirtildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.