Van

Besicilerin zorlu kış mesaisi

18:36 08 Şubat 2016 1 Yorum Var
Besicilerin zorlu kış mesaisi

Van'ın Başkale ilçesinde besicilik yaparak geçimlerini sağlayan vatandaşlar, dondurucu soğuk ve zorlu arazi şartlarına rağmen hayvanlarına bakabilmenin uğraşını veriyor.

Başkale'ye 40 kilometre uzaklıktaki İl Mahallesinde besicilik yaparak geçimlerini sağlayan vatandaşlar, dondurucu soğuk ve zorlu arazi şartlarında küçükbaş hayvanlarına yılmadan bakıyor.

Yaz aylarında hayvanların bakımının daha kolay olduğunu söyleyen mahalle sakinlerinden Savaş Yağızer, kışın zor şartları nedeniyle işlerinin daha da ağırlaştığını ifade etti.

Yağızer, "Kar yağdığı zaman daha zor oluyor. Hayvanları karda kışta dışarı çıkarıp yemliyoruz. Yazın meraya götürdüğümüz için yem vermemiz gerekmiyor. Çocuk büyütür gibi büyütüyoruz. Mesela doğum zamanlarında hiç yatmıyor, sabaha kadar ahıra gidip geliyoruz. İlçemiz dünyanın en yüksek yerleşim yerleri arasında. Bu yüzden kışları çok çetin geçiyor. Dondurucu soğuklarda koyun besiciliği yapıyoruz. Hayvanlarımız derme çatma ahırlarda donuyor. Bu kış çok sayıda kuzu soğuktan ölü doğdu" diye konuştu.

Çobanlık yapan 13 yaşındaki İbrahim Kaya ise, kış aylarında kırsal kesimde yapılan her işin zor olduğunu, çobanlığın da zorluklarının bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Kar yağıyor, soğuk oluyor, yine de başka iş olmadığı için mecbur çalışıyoruz. Koyunları günde üç kez dışarı çıkarıyoruz. Elimden geldiğince hayvanlara iyi bakmaya çalışıyorum. Hayvanlar benim için vazgeçilmez."

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • yılmaz 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah yardımcıkarı olsun çok zırdur bilirim serhatta geçim zordur allah ecrinizi arttırsın peygamber mesleği yapıyorsunuz.....
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.