Van

"Himmet" ve "burs" vermeyen iş adamları gözaltına alınmış

11:23 29 Nisan 2016
"Himmet" ve "burs" vermeyen iÅŸ adamları gözaltına alınmış

CEMAL AŞAN - Van merkezli 9 ilde yürütülen "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)" soruşturmasında, aralarında eski emniyet amiri ve polislerin de bulunduğu şüphelilerin, iş adamlarından "himmet" ve "burs" adı altında para istedikleri, vermeyenler hakkında da gözaltı işlemi yaptıkları dosyaya yansıdı.

Alınan bilgiye göre, Van Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'ye maddi menfaat sağladıkları, kişisel veri ve özel hayatı ihlal ettikleri öne sürülen kişilere yönelik başlatılan soruşturma dosyasında, örgütün iş adamlarını nasıl baskı altına aldığına yönelik iddialar da yer aldı.

Aralarında eski İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürü ve şubede görevli polis memurlarının da bulunduğu şüphelilerin, örgüte çeşitli isimler adı altında para vermeyi kabul etmeyen iş adamlarının kişisel hesaplarını takip ederek baskı kurdukları öne sürüldü.

Başsavcılık, soruşturma kapsamında çeşitli adreslerde yapılan aramalarda elde edilen belgelerde, bir iş adamının dönemin milletvekilleriyle yaptığı görüşmelere ilişkin ses dosyalarının imhasına karar verilmesine rağmen saklandığı, ihaleye fesat karıştırma soruşturmalarında da teknik izlemeyi yapmakla görevlendirilen polis memurlarının uhdesinde bulunması gereken ses dosyası ve görüntülerin de emniyet müdürlüğü içinde bulunan ve aynı şubenin tüm bilgisayarlarında görülebilen serverlere atıldığını tespit etti.

Soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY'ye yakın iş adamlarının, kentteki bazı iş adamlarına örgüte "himmet" ve "burs" adı altında para vermeleri yönünde telkinde bulundukları, vermemeleri halinde sıkıntı yaşayabileceklerini belirtmelerinin ardından, bu iş adamlarının şüpheli polislerce gözaltına alındıkları iddia edildi.

- Usulsüz takip

Savcılığa yansıyan belgelerde, örgüte yakın olmayan bir iş adamının kişisel mail adresinin usulsüz şekilde takip edildiği, bir diğer iş adamının iş yerine konulan teknik takip cihazıyla mahkeme kararı sonuçlanmasına rağmen takibinin yapıldığı kaydedildi.

Başsavcılık, dönemin milletvekilleriyle yapılan görüşmelerde elde edilen bilgilerin terör örgütünün sorumlularına ulaştırılması, şüphelilerin FETÖ/PDY yapılanması içerisinde yer alarak kendi düşünceleri haricinde bulunan kişileri söz konusu bürodan göndermeleri ve paralel yapılanma için para topladıkları yönünde şüphe oluşması üzerine soruşturma başlatarak, aralarında o dönem görevli KOM Şube Müdürü, şube müdür yardımcıları, teknik ve analiz işlemlerini yapan polis memurlarının bulunduğu şüpheliler hakkında yakalama kararı çıkartmıştı.

Gözaltına alınan 11 şüpheli 6'sı adli kontrol şartıyla olmak üzere serbest bırakılmıştı. Başsavcılık, Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği karara itiraz etmişti.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.