Van

Van'da "Çöpe 5 Kala" projesi

11:56 06 Mayıs 2016
Van'da "Çöpe 5 Kala" projesi

Edremit ilçesine bağlı Kazım Karabekir İlkokulu tarafından hazırlanan "Çöpe 5 Kala" projesi ile atık sorununa dikkat çekildi.

Sınıf öğretmeni Fatma Erkalay tarafından hazırlanan projeyle, 30 çeşit atıkla 38 kıyafet yapıldı.

Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Erkalay, atık sorunun günümüzün önemli problemlerinden biri olduğunu ve bu soruna dikkat çekmek için projeyi hazırladıklarını söyledi. Erkalay, şöyle konuştu:

"Ailece yaptığımız bir gezide ağaç dallarında yapraktan çok poşet sallandığını görünce bu konuyla ilgili bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. Atıkların doğaya atmak yerine yeniden kullanabileceğimizi göstermek istedim. Böylece 'Çöpe 5 Kala' projesi oluştu. Bu projeyi daha da yaygın hale getirmek istiyorum. Proje, asıl hedefim olan çöp karnavalının sadece başlangıç aşamasıdır."

Proje hazırlanırken öğrenci velilerinden de destek aldığını ifade eden Erkalay, "Daha sonra farklı ülkelerin yerel kıyafetlerini araştırdım. Hangi kıyafette hangi atıkları kullanacağımı tasarladım. Bir buçuk yıl süren çalışmanın ardından 30 çeşit atık kullanarak, 38 kıyafet hazırladım. Bu aşamaların çoğunda çevremdeki insanlardan yardım aldım." dedi.

Çevre kirliliğinin insan sağlığına ve doğal hayata verdiği zararları anlatmayı amaçladıklarını belirten Erkalay, atık dönüşümü ve doğal kaynakları korumanın yaşam için büyük önem taşıdığını kaydetti.

- "Herkesi çöp karnavalına bekliyoruz"

Erkalay, "Çöpe 5 Kala" projelerinin ardından daha kapsamlı olan "çöp karnavalı"nı Gençlik Haftası'nda düzenleyeceklerini söyledi.

"Bu karnaval atıklardan tasarlanmış elbiselerle ve her yıl değişen temalarla tekrar edecek" diyen Erkalay, "Önümüzdeki yıllarda karnavalımızı okullar arası atık tasarım kıyafet yarışmasına dönüştürebilmek ve bu yarışmayı eğlenceli bir karnaval havasında yürütebilmek için Van'ımızın büyüklerinden destek bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Etkinlikte öğrenciler, çöplerden yapılan 38 kıyafeti gidi. Öğrenciler ayrıca giydikleri kıyafetlerin hangi maddelerden yapıldığını da anlattı.

Projeyle ilgili konuşan Okul Müdürü Lokman Keve ise projede emeği geçenlere teşekkür etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.