Van

"7. Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali"

21:37 03 Haziran 2016
"7. Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali"

Erciş ilçesinde 5 Haziran'a kadar sürecek "7. Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali" düzenlenen çeşitli etkinliklerle başladı.

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek, tatlı sulara göç eden inci kefalinin "zorlu yolculuğunu" görmek isteyen vatandaşlar, Erciş-Van karayolunun 10. kilometresindeki Balık Bendi mevkisinde buluştu.

Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı, Doğa Gözcüleri Derneği, Erciş Ticaret Odası ile Erciş Cumhuriyet Başsavcılığının düzenlediği festivalde, inci kefallerinin engelleri uçarak aşması, izleyenlere eşsiz görüntüler sergiledi.

Festivale katılan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, dünyada sadece Van'da görülebilecek inci kefali göçünün tüm dünyaya tanıtılarak, kentin turizmine kazandırılması gerektiğini aktardı.

Van ve Erciş'te istedikleri hizmetleri gerçekleştirebilmeleri için huzurlu, güvenli bir ortamın sağlanması gerektiğine dikkati çeken Çiftçi, şöyle devam etti:

"Bir şehirde huzur ve güven, barış ve kardeşlik hukuku yoksa, yok sayılıyorsa, yok edilmeye çalışılıyorsa istediğimiz gibi gelişemez, büyüyemez. Tüccarımız ve esnafımız, iş adamlarımız burada yatırım yapmaya cesaret edemez. Onun için bu yaşadığımız süreçte çok iyi dersler çıkarmak zorundayız. Terör örgütünün yapmış olduğu bu zulme izin vermemeliyiz. İnşallah yapılan çalışmalarla kentlerimiz terörden kurtulacak ve huzurlu kentler olacaktır."

Van Valisi İbrahim Taşyapan ise kentin tanıtımına büyük katkı sağlayan inci kefalinin mutlaka korunması gerektiğini vurgulayarak, "Bu balıklar sizin çocuğunuz, bir parçanız. Sizi çok sevdiği için bahar aylarında akarsuların ağzına geliyor. Sizleri daha yakından görmek için. Buraya yumurtalarını bırakıp sağ salim tekrar göle dönmek için geliyor ama bazı Ercişli hemşehrilerimiz onları kasalara doldurarak kamyonlarla başka yere götürmenin derdine düşüyorlar. Hep birlikte bu değerimizi koruyalım ve sahip çıkalım." diye konuştu.

Konuşmaların ardından, festival kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.