Van

Van'da çocuk istismarını önleme seferberliği

13:51 24 Haziran 2016
Van'da çocuk istismarını önleme seferberliği

Van'da çocuk istismarını önlemek ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalar yürütülüyor.

Tuşba Belediyesi ile Van Kamu Hastaneleri Birliğince yürütülen proje kapsamında mahallelere giden halk sağlığı uzmanları ve psikologlar, ailelerle bir araya gelerek çocuk istismarının önlenmesi konusunda yapılması gerekenleri anlattı.

Proje kapsamında bir ayda 30 mahallede 60 seminer düzenleyerek 750 aileyi bilgilendiren uzmanlar, çalışmayı kentin tamamına yaymayı amaçlıyor.

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe yaptığı açıklamada, çocuğa yönelik kötü muamelenin bütün ülkelerin sorunu olduğunu söyledi.

"Eğer bugün kıyamet kopacaksa bunun iki sebebi olabilir. Birincisi bu ölüm makinelerinin bıraktıkları yetim çocuklar, ikincisi de çocuklara karşı işlenen istismar suçlarıdır." diyen Özgökçe, şöyle devam etti:

"Yapılan tüm iyileştirmelere ve alınan tüm önlemlere rağmen ülkemizde çocuğa yönelik kötü muamelenin bütünüyle önlenememiş olması hepimizi derinden üzmektedir. Çocuğa yönelik kötü muamele, çocuklara fiziksel ve duygusal anlamda yanlış davranılması, cinsel istismar, ilgisizlik ve ihmalkarlık maalesef dünyadaki tüm ülkelerin sorunudur. Çocukların istismar ve taciz edilmelerinin etkileri tüm hayatları boyunca aşılamaz sonuçlar doğurmaktadır. Başta aile olmak üzere çevre, belediyeler, devletin kurumları, sivil toplum, akademi, uluslararası kuruluşlar, özel sektör, her birimiz, çocukların ve doğal olarak toplumun geleceği konusunda sorumluluk taşımaktayız."

Belediye Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Gül Ebinç de her bin çocuktan birinin fiziksel istismara maruz kaldığını anlattı.

Bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla annelerle bir araya geldiklerini ifade eden Ebinç, "Tanımlanması ve tedavi edilmesi en zor travma olarak nitelendirilen çocuk istismarının sebepleri arasında, aile içi şiddet ve mutsuz evlilik, sosyoekonomik durumun düşük olması, üvey anne veya baba, geleneksel aile yapısında fiziksel cezanın kabulü gibi nedenleri sıralayabiliriz. Bunların yanı sıra, anne-babalarda ilaç veya alkol bağımlılığı ile psikolojik sorunların varlığı ise istismar riskini artırmaktadır." diye konuştu.

Ebinç, istismarın kız çocuklarında daha fazla görüldüğünü, bunu önlemek için kız çocuklarının okullaşma oranının artırılması gerektiğini kaydederek, şöyle dedi:

"Yaşanan sorunları en aza indirmek amacıyla 30 mahallemizde seminer verdik. Bu etkinliklerimiz devam edecek. Seminerlerde, çocuk istismarına yol açan sebepleri ve çözüm yollarını kadınlarımıza anlatıyoruz ve bu durumda olan çocuklarımızı anlamaya çalışıyoruz. İhmal çocuk üzerinde gelişim geriliği, sağlık problemleri, davranış problemleri, iletişim problemleri, yalnızlık ve korunmasızlık hissi, alkol-madde bağımlılığı ve suça yönelme riski gibi etkiler bırakır. En fazla karşılaşılan istismar duygusal istismardır ama bunu anlamak çok zordur. Bizim tek çabamız çocuklarımızı bu durumlardan uzak tutup onları topluma kazandırmaktır."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.