Van

Öğretim üyeleri bal üretecek

17:00 24 Haziran 2016
Öğretim üyeleri bal üretecek

Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) başlatılan "kendi balını kendin üret" projesi kapsamında, öğretim üyeleri bal üretimi yapacak.

YYÜ Arıcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından organik bal üretiminin özendirilmesi amacıyla başlatılan proje kapsamında eğitim alan 18 öğretim üyesine arılı kovan verildi.

Bal üretim merkezini ziyaret eden YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, öğretim üyelerinin, kursta edindikleri bilgilerle arıların bakımını yaparak organik bal üretimi gerçekleştireceklerini söyledi.

Battal, hobi arıcılığının yaygınlaştırılması amacıyla çalışma başlattıklarını anımsatarak, proje kapsamında, öğretim üyelerinin arılarla ilgileneceğini aktardı.

Arıcılığın sadece ticari değil hobi olarak da yapılabildiğini göstermek istediklerini ifade eden Battal, "Amacımız hem arıcılığa dikkat çekmek, hem de arıcılığın yaygınlaştırmasını sağlamak. Arıcılık hobi olarak yapıldığında da insanlar kendi bal ihtiyaçlarını karşılayabilir. Arılar genelde insanlar tarafından korkulan hayvanlar olarak bilinir ama bunun öyle olmadığını da göstermiş olacağız. Her varlığa ne kadar olgun ve uyumlu yaklaşırsanız, onların da hiç kimseye bir zarar vermediğini göreceğiz." diye konuştu.

Projenin çok yönlü olduğunu anlatan Battal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İnşallah bu projeyi yaygınlaştırmaya çalışacağız. Arıcılar bu projeyi kendi işlerinde uygulayabilirler. Projeyi iki yönlü olarak sürdürüyoruz. İsteyen kendi kovanını alabilir, isteyen de kovan kiralayabilir. Kiraladığı kovandan yıl sonunda bal alacak. Bu vesileyle yıllık balını temin etmiş olacak. Bu projenin en güzel yanı herkes kendi balını kendisi üretecek. Bu balda hiçbir katkı maddesi olmadığını da görmüş olacaklar. Bunu da Van'da yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz."

YYÜ Arıcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Cengiz Erkan ise proje ile öğretim üyelerine arı kovanı kiraladıklarını belirterek, arıya bakış açısının değişeceğini dile getirdi.




YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.