Van

Peynir altı suyu tarımsal üretimi artırdı

11:37 08 Temmuz 2016
Peynir altı suyu tarımsal üretimi artırdı

SITKI YILDIZ - Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) yapılan çalışmayla bitki köklerinde yaşayan bir mikroorganizma ve peynir altı suyu kullanılarak tarımsal üretimin arttığı belirlendi.

YYÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Demir ile Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elvan Ocak, peynir altı suyunu, gübre içindeki mikroorganizmayla birleştirerek faydalı hale getirdi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, peynir altı suyunun, besin içeriğinin oldukça zengin olduğunu söyledi.

Bu atık maddenin çok yaygın olmamakla beraber, Avrupa ve ABD'de mandıralar tarafından üretildikten sonra, tarım alanlarına verildiğini anlatan Demir, şöyle konuştu:

"Doç. Dr. Ocak ile bunun için bir proje geliştirdik. Bu proje 2003 yılında hayata geçti. Nohut, mercimek, kavun, örtü altı sebzecilikte ve ardından TÜBİTAK'ta geliştirdiğimiz projeyle biber, patlıcan ve domateste bunu kullandık. Mercimekte çok iyi sonuçlar aldık. Örtü altı üretim veriminde yüzde 20 ile 30'lara varan artışlar gördük. Daha sonra bir öğrencimizin master tezinden yola çıkarak Ahlat ilçesinde peynir altı suyu ve mikroorganizma beraber denendi. Şu an Ahlat ve Adilcevaz'da mandıralarda elde edilen peynir altı suyu, çiftçilerimiz tarafından kullanılıyor."

Demir, peynir altı suyu ve söz konusu mikroorganizma kombinasyonunun tescil edilmesi için başvuruda bulunduklarını da sözlerine ekledi.

Doç. Dr. Elvan Ocak ise peynir altı suyunun, mikroorganizmanın beslenmesine uygun olduğunu belirterek, "Aslında hiç denenmemiş bir üründü ve sonucunun neler doğuracağını tahmin edemedik. Zaten peynir altı suyu ve mikroorganizma da kendi başlarına verimi artırıcı özelliklere sahipler." dedi.

Çalışmalarından çok iyi sonuç aldıklarını vurgulayan Ocak, "Getirisi fazla bir ürün olacak. Bu peynir endüstrisinde, sütün herhangi bir organik asit veya renin enzimiyle mayalanması sonucu geriye kalan kısım olarak değerlendiriliyor. Maalesef sabit masrafları çok geldiğinden, peynir altı suyunun üretimi sınırlı. Çevre kirliliğine neden olmadan, herhangi bir masraf veya işlem yapmadan, böylesine kompleks bir bileşiği değerlendirmenin farklı bir olanağı da bulunmakta. Bu da peynir altı suyunun gübreleme amacıyla kullanılmasıdır. Tüm bu özellikler bir araya geldiğinde, bitki ve toprak bu birleşimden faydalanıyor." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.