Van

Van'da "Cumhurbaşkanlığı Sistemi" konferansı

20:23 05 Mart 2017
Van'da "Cumhurbaşkanlığı Sistemi" konferansı

Van'da Diriliş Gençlik Derneği tarafından "Yeni anayasa ve cumhurbaşkanlığı sistemi" konulu konferans gerçekleştirildi.

Bir otelin toplantı salonunda düzenlenen konferansta konuşan eski AB Bakanı Egemen Bağış, milletin bağrından kopmuş siyasilerin kurduğu AK Parti'nin kimsenin aklına gelmeyecek projelere imza attığını belirtti.

AK Parti'nin 10 yıl içinde kişi başına düşen milli geliri üç kat arttırdığını aktaran Bağış, "Devlet bütün imkanlarını birleştirdi ve hastaneleri vatandaşa açtı. 16 milyon öğrenciye hiçbir ayırım yapmadan ders kitaplarını ücretsiz dağıttı. İlaç fiyatlarında yüzde 80'e varan indirimlere gitti. Vatandaşa bütün ilaçları sundu. Bütün bunları gerçekleştirirken bir yandan da adeta bir tasma gibi bizi yönetmeye kalkan IMF'ye borcumuzu kapattı." dedi.

Bugünkü sistemin gerçek parlamenter bir sistem olmadığını ifade eden Bağış, şöyle devam etti:

"Şundan emin olun bir daha bu milletin değerleri, tercihleri ve ihtiyaçlarıyla alakası olmayan bir kişi cumhurbaşkanı olamaz. Daha açık ve ne söyleyeyim size, Ahmet Necdet Sezer prototipinde birinin bir daha bu ülkede cumhurbaşkanı olmasının önüne geçecek paket bu pakettir. Cumhuriyet tarihinde bütün farklı etnik ve dini kimliklere en çok imkan tanıyan bir liderin dava arkadaşlarıyız. Depremden sonra Van'ın yanına bir Van daha koyan Recep Tayyip Erdoğan'a maalesef bu bölge, hak ettiği siyasi desteği vermedi. Bundan dolayı da bizlerin eli zayıfladı."

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise Türkiye'nin güçlenmesini istemeyenlerin hem içeride hem de dışarıda el birliğiyle hareket ettiğini anlatarak şunları söyledi:

"Van halkı artık neyin ne olduğunu açık ve net şekilde biliyor. Çukur siyasetinin bir fayda getirmediğini anladı. Halkımız, Recep Tayyip Erdoğan ve hareketinin bu ülkeyi nereden nereye taşıdığını, bundan sonra da bu ateş çemberi içinde Türkiye'yi daha güçlü hale getirmek için verdiği çabayı görüyor. Halk, liderini yalnız bırakılmaması gerektiğinin farkındadır."

Gazeteci-Yazar Bayram Zilan da çukur siyaseti izleyenlerin bölgede ağır bir bakiye bıraktığını, özellikle Sur'da tarih ve kültürel değerleri yok ettiğini anımsattı.

Çözüm süreciyle gelen bahar havasının bertaraf edilmesinin bölgede yaşayan Kürtlerde bir kırılma yaşattığına işaret eden Zilan, şöyle konuştu:

"Çukur siyasetiyle insanların evsiz, yurtsuz kalması aynı zamanda sosyolojik bir kırılmaya yol açtı. Bir diğer önemli konu da önceki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Türkiye ziyareti sonrasında yapılan eleştirilerdir. Barzani dünyanın her yerinde kendi bölgesinin bayrağıyla karşılanıyor. Nereye giderse protokolle karşılanıyor. Bu nedenle yapılan eleştirilere sessiz kalmak doğru değildir."

Avukat ve Yazar Aydoğan Ahla Akın ise Süleyman Demirel, Muhsin Yazıcıoğlu ve Necmettin Erbakan gibi siyasilerin geçmişte cumhurbaşkanlığı sistemini savunduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı sistemiyle yasama, yargı ve yürütmenin birbirinden bağımsız ve daha güçlü hale geleceğini değerlendiren Akın, yeni sistemle yargının daha da sivilleşeceğini dile getirdi

Gazeteci-Yazar Tuna Öztunç ise 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasında bilinçli ve mutlak bir birlikteliğin ortaya koyulmaması durumunda Türkiye'de vesayet rejimlerinin yeniden ortaya çıkacağını belirtti.

Öztunç, AK Parti'nin 15 yıllık iktidarı döneminde yedi kez darbe girişimine maruz kaldığını anlatarak hızlı kalkınmak ve hareket etmek için yeni sistemin hayati önem taşıdığını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.