Van

"Yeni Anayasa Değişikliğinin Ekonomi Üzerindeki Etkileri" paneli

17:56 27 Mart 2017
"Yeni Anayasa Değişikliğinin Ekonomi Üzerindeki Etkileri" paneli

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Sürekli hükümetlerin değiştiği bir tabloda hesap, plan yapılmıyor. Yeni sistemle ekonomik istikrar da temin edilecek. Güçlü bir iktidar ve istikrar olacak ki herkes ülkenin 5 yılını detaylı bir şekilde görebilsin." dedi.

Şentop, Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) konferans salonunda düzenlenen "Yeni Anayasa Değişikliğinin Ekonomi Üzerindeki Etkileri" konulu panele katıldı.

Moderatörlüğünü TSO Başkanı Necdet Takva'nın yaptığı panelde konuşan Şentop, 35 yıldır ülkenin mevcut anayasayla yönetildiğini anımsattı.

Ülkede yaşanan sorunların yeni anayasa ile çözüme kavuşturulacağını vurgulayan Şentop, "Hükümeti meclisteki dengelerden kurtarmak gerekiyor. Biz değişikliklerle hükümet işini tamamen millete veriyoruz. Şimdi iki sandık kurulacak. Bir sandıkta meclisi seçeceğiz, diğerinde hükümeti yani cumhurbaşkanını seçeceğiz. Yani seçim gecesi hükümet de belli başkan da belli. Vesayet bu adımla kökten ortadan kalkacak." diye konuştu.

Şentop, cumhuriyet tarihi boyunca 54 hükümetin kurulduğunu, ülkede istikrarın tam manasıyla yakalanamadığını ifade ederek, yeni sistemle Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde istikrarın yakalanacağını vurguladı.

Yeni sistemin hem ekonomik hem de uluslararası itibar sağlayacağını belirten Şentop, şöyle devam etti:

"Sürekli hükümetlerin değiştiği bir tabloda hesap, plan yapılmıyor. Yeni sistemle ekonomik istikrar da temin edilecek. Güçlü bir iktidar ve istikrar olacak ki herkes ülkenin 5 yılını detaylı bir şekilde görebilsin. AK Parti 14 senede çok büyük şeyler yaptı. Çağ atlama dediğimiz olay gerçekleşti. Ama bu yapılanların hepsi bugüne kadarki paradigma ve sistem içerisinde yapılabilecek olan şeylerdi. Bunun sınırına vardık. Bir sıçrama yapmamız lazım. Bu da bu sistem değişikliğiyle olacak."

Dünyadaki standartlara göre cumhurbaşkanına daha az yetkiyi veren bir değişiklik hazırladıklarını aktaran Şentop, yeni anayasa sistemi üzerinde beş yıldır çalıştıklarını anlattı.

- "Bu değişiklik bölgeye huzurun gelmesini sağlayacak"

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci ise AK Parti'nin kurulduğu günden bu yana ülkede birçok reform yapıldığını söyledi.

AK Parti'nin Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ülkenin kalkınması, büyümesi ve gelişmesi adına bugüne kadar hep demokrasiden yana olduğunu anlatan Çiftci, şunları kaydetti:

"16 Nisan'da anayasanın tüm değişikleri ortaya konulacak ve güçlü bir 'evet' ile bu ülkede istikrar ve üretim artarak devam edecek. Bu referandum terör örgütleri için de bir korku demektir. Çünkü bu değişiklikle terörün de önüne geçilmesi için kararlı ve çabuk adımlar atılacak. Van için de bölge için de çok önemlidir bu değişiklik. Geçmişten bugüne ciddi sıkıntılar yaşadık, büyük acılar yaşadık. İnşallah bu değişiklik bölgeye huzurun gelmesini sağlayacak. İnşallah 16 Nisan'la 'evet'in de güçlü çıkmasıyla ekonomiye de ciddi yansımalar olacak."

Panele, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.