Van

Çatak Belediyesinden "park ismi" açıklaması

14:13 20 Mayıs 2017
Çatak Belediyesinden "park ismi" açıklaması

Çatak Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hacı Asım Akgül, ilçedeki bir parka eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin isminin verildiği ancak bu ismin "Şehit Güvenlik Korucusu Ali Ogün" olarak değiştirildiği yönündeki haberlerlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Kaymakam Akgül yaptığı açıklamasında, Çatak Belediyesi tarafından 2 Mayıs 2016'da parka Avukat Tahir Elçi ismi verilmesi kararı alınarak, bu kararın Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı Meclisine gönderildiğini belirtti.

Ancak Çatak Kaymakamlığına parkın isminin Avukat Tahir Elçi olması yönünde bir onay ve karar ulaşmadığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yapılan araştırma ve inceleme neticesinde parka Van Büyükşehir Başkanlığı tarafından Avukat Tahir Elçi Parkı ismi verildiğine dair herhangi bir karar olmadığı görülmüştür. Bu nedenle Çatak Belediye Başkanlığı 9 Şubat 2017 tarihli kararı ile parka Şehit Güvenlik Korucusu Ali Ogün parkı isminin verilmesi için mülki idare amirinin onayına sunulmuştur. Çatak'ta bir parka daha önce Diyarbakır'da PKK'lı teröristlerin silahlı saldırısında hayatını kaybeden Eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin isminin verildiği, ancak bu ismin Çatak Belediyesi tarafından Şehit Güvenlik Korucusu Ali Ogün olarak değiştirildiği yönünde sosyal medyada yayılan haberlerin aslı yoktur."

Açıklamada ayrıca, Büyükşehir Belediye yasasının 28. maddesinde, belediye yasası ve diğer ilgili yasaların bu yasaya aykırı olmayan hükümlerinin ilgisine göre büyükşehir, ilçe ve ilk kademe belediyeleri hakkında da uygulanacağının kurala bağlandığı anımsatıldı.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"5393 sayılı Belediye Yasası'nın ad verme, tanıtıcı amblem ve flama kullanımı başlıklı 81. maddesinde de cadde, sokak, park, tesis ve benzeri ad verilmesi ve belediye tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerinin tespitine ilişkin kararlarda belediye meclisinin üye tam sayısının salt çoğunluğu, bunların değiştirilmesine ilişkin kararlarda ise meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun kararının aranacağı, bu kararların mülki idare amirinin onayı ile yürürlüğe gireceği düzenlemesine yer verilmiştir. Bundan dolayı sosyal medyada yazılanlar tamamen spekülasyon ve gerçeği yansıtmamaktadır. Ancak Avukat Tahir Elçi'nin ailesinin talep etmesi ve uygun görmesi halinde ismi uygun bir yerde yaşatılacaktır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.