Van

Gürpınarlı öğrenciler "Barkodlu Trafik Kontrol Sistemi" geliştirdi

12:45 25 Mayıs 2017
Gürpınarlı öğrenciler "Barkodlu Trafik Kontrol Sistemi" geliştirdi

Gürpınarlı ortaokul öğrencileri, "4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı" kapsamında geliştirdikleri "Barkodlu Trafik Kontrol Sistemi"ni tanıttı.

Gürpınar Borsa İstanbul Kız Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencileri, trafikteki araçları kontrol altında tutmak amacıyla geliştirdikleri projeyi 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'nda sergiledi.

Projeyi geliştiren 7. ve 8. sınıf öğrencileri Hazar Aslan, İbrahim Tunç ve Beyzanur Demir, özellikle terör saldırılarında kullanılan bomba yüklü araçların önceden tespit edilerek, anında müdahale edilmesine olanak sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Takım lideri Teknoloji ve Tasarım öğretmeni Ayhan Avcı, yaptığı açıklamada, öğrencilerin terör olaylarına karşı hassas olmaları proje üzerinde yoğunlaşmalarına sebep olduğunu kaydetti.

Proje geliştirilecek yazılımlar sayesinde araçların takip edebileceğini dile getiren Avcı, "Barkodlu kontrol noktasından geçen aracın bilgileri trafik şube müdürlüklerince takip edilebilecek. Bu sistemle, trafikte bulunan bütün araçların üzerinde bir barkod bulundurma zorunluluğu getirilecek. Şehir merkezlerine barkod okuyucu kontrol noktaları bulundurulacak. Bu noktalarda geçen araçların bilgileri programda istenildiğinde ulaşılacaktır." diye konuştu.

Sistemin aynı zamanda trafikte sigortasız dolaşan araçlara da çözüm olabileceğinin altını çizen Avcı, şunları kaydetti:

"Geçiş noktalarında geçmek zorunda kalacak ve cezai işleme tabi tutulması kolaylaşacaktır. Çalıntı, suça karışan araçların en son hangi noktada geçtiği, saati ve tarihiyle merkezden takip edilebilecektir. Misal doğudan yola çıkan bir araç normal güzergah kullanmadan, sistemde gözükmeden batıya ulaşırsa, sistem sayesinde barkod kontrol noktasında geçtiği takdirde şüpheli araç olarak durdurulacak."

Gürpınar Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Osman Doğramacı ise, bu tür projelerin ülkeye katkı sağlayabileceğini, hayata geçirilmesiyle iyi sonuçların alınacağını ve güvenlik güçlerine katkı sağlayabileceğini vurguladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.