Van

Erciş'in asırlık üzüm bağları yeniden hayat bulacak

14:13 17 Ekim 2017
Erciş'in asırlık üzüm bağları yeniden hayat bulacak

Van Büyükşehir Belediyesi, Erciş ilçesinde susuzluk nedeniyle yok olmaya yüz tutan üzüm bağlarını hayata döndürüyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, kırsalda hayvancılık ve çiftçilik yapan vatandaşlar için önemli olan sulama kanalı, sulama göleti ve sıvat desteği veriliyor.

Bu kapsamda, Erciş ilçesine bağlı 120 haneli Tekler Mahallesi'nde vatandaşların asırlardır sürdürdükleri üzüm bağcılığı faaliyetlerinin susuzluk nedeniyle bitme noktasına gelmesi üzerine Büyükşehir Belediyesi harekete geçti.

Mahalle sakinlerinin ve muhtarın taleplerini değerlendiren Tarımsal İşler Daire Başkanlığı ekipleri, gerekli etüt ve saha çalışmalarını tamamlayarak beton sulama kanallarının yapımına başladı.

Mevsim şartları da gözetilerek bin 500 nüfuslu mahallede 4 bin metre beton trapez kanal, 200 metrede dik sulama kanalı yapım işi yıl sonuna kadar tamamlanacak.

Kanalların hizmet vermeye başlaması ile bölgede çiftçilerin geçim kaynağı olan bağcılığın yeniden yaşatılması hedefleniyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan mahalle muhtarı İsmail Tunç, mahallelerinde nesillerden beri üzüm bağcılığı yapıldığını ifade etti.

Bölgenin en verimli topraklarına sahip olduklarını aktaran Tunç, şunları kaydetti:

"2012 yılına kadar sahip olduğumuz üzüm bağlarından yılda en az bin ile bin 500 kasa üzüm hasadı yapıyorduk. 2012 yılında çiftçilik faaliyetlerinde kullandığımız doğal kaynak sularımız tamamen kuruma noktasına geldi. Bu tarihten sonra hasat miktarımız 50-100 kasaya kadar düştü. 2012'den itibaren belediyeye sayısız dilekçe yazarak sulama kanalı talebinde bulunduk ancak bir sonuç alamadık. Üzüm bağlarımız tamamen yok olma noktasına geldi. Umutlarımız bitmek üzereyken sesimiz duyuldu. 2017'de yönetim değişikliğinin ardından Büyükşehir Belediyesi taleplerimize olumlu cevap verdi. Şu anda yapımı devam eden kanalların tamamlanması ile birlikte sulama kapasitemiz eskisinden daha iyi bir hale gelecek. Yeni yapılan sulama kanalları bin dönüm araziyi sulama imkanı sağlayacak. Bu sayede ekili alanlarımızı arttırarak üzüm rekoltemizi de 2-3 katına çıkarabileceğiz. Bize böyle bir hizmeti kazandırdığı için Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Murat Zorluoğlu'na ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.