Van

Van depreminin 6. yılı

16:49 23 Ekim 2017
Van depreminin 6. yılı

Van'ın Erciş ilçesinde 23 Ekim 2011'de yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremin yıl dönümünde hayatını kaybedenler Erciş Seyit Muhammet Kabristanı'nda anıldı.

Van-Erciş depreminin 6. yıl dönümü dolayısıyla Erciş Seyit Muhammet Kabristanı'nda anma proğgramı düzenlendi.

Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Mehmet Şirin Yaşar'ın da katıldığı anma programında, depremde hayatını kaybedenlerin mezarı başında dua edildi.

Yaşar, yaptığı konuşmada, 6 yıl önce yaşanan hadisenin ilçenin hem fiziki hem de psikolojik yapısında tahribata neden olduğunu söyledi.

Geçen 6 yıllık zaman zarfında devletin ortaya çıkan enkazı, afetin yol açtığı yıkımı ortadan kaldırmak için büyük bir çaba gösterdiğini ifade eden Yaşar, şunları kaydetti:

"Biz fiziki enkazı ortadan kaldırmaya çalışsak da insanların yüreğindeki o acıyı dindirmek elbetteki kolay değil. Kendimizi sorgulayıp yerel yönetimler olarak geçen 6 yıllık süre zarfında bu musibetten ne kadar nasihat aldığımızı da, öz eleştiri olarak gözden geçirmemiz gerekiyor. Dua ederken diyoruz ki, Ey Allah'ım bir daha ilçemize, bölgemize, ülkemize böyle doğal afet yaşatma. Ülke olarak istediğimiz kadar dua edelim, Yüce Yaradan'ın koyduğu kurallar devam edecektir. Biz bu bölgede bu depremleri yaşamaya devam edeceğiz, bize düşen tabiat olaylarının gereğini yerine getirmektir."

Yaşar, Erciş'in kötü bir yapı stoğuna sahip olduğunu, bunların bir kısmının depremde yıkıldığını ama bir kısmının ise halen yerinde durduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Bunların süratle yenilenmesi gerekiyor. Bu devlet eliyle yapılacak bir şey değil. Devlettin böyle bir şeyin altından kalkması ne Türkiye'de ne de başka bir ülkede mümkün değil. En azından bundan sonra yapılacak olan yapılarımızda muhakak sürette depremin gereklerine uygun şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Bundan alacağımız sosyal dersimiz de birlik beraberliğimize daha fazla sahip çıkmak olacaktır. Doğal afet geldiğinde kimlik, kişi, zümre, aşiret, ırk ve köken ayırmıyor, herkesi aynı anda vuruyor. Bizimde tabi müsibetler karşısında direncimizi toplumsal dirence çevirmemiz gerekiyor."










YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.