Yalova

Yalova kivisinde rekolte beklentisi 20 bin ton

11:53 16 Ekim 2015
Yalova kivisinde rekolte beklentisi 20 bin ton

YILMAZ ORUÇ - Türkiye'de kivi üretiminin üçte ikisinin karşılandığı Yalova'da üreticiler, mayıs ayında etkili olan fırtınada bazı ağaçların dallarının kırılmasına rağmen rekoltenin 20 bin ton civarında gerçekleşmesini bekliyor.

Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin hasada 1 Kasım'da başlayacağını söyledi.

Türkiye genelinde ise bu sene kivi rekoltesinin 30 bin ton dolayında olmasının beklendiğini belirten Tunalı, "Yalova'da 20 bin ton, Karadeniz Bölgesi'nde ise 10 bin ton civarında ürün bekliyoruz" dedi.

Kivi üretiminde önde gelen ülkelerden İtalya, Yeni Zelanda ve Şili'deki yöntemlerin Yalova'da da uygulandığını anlatan Tunalı, "Bu yıl bölgemizde yüzde 20'lik kayıp var. Geçen yıl 20 bin tondu, bu yıl artmasını bekliyorduk ama mayıs ayındaki fırtınadan dolayı bazı ağaçların dalları kırıldı ama yine de bu yıl 20 bin ton üretim tahmin ediyoruz. Tabii bu yıl yeni bahçeler devreye girdiği için üretim değişmedi" diye konuştu.

Yalova'da iki gölet yapılmasının planlandığını bildiren Tunalı, bunlar tamamlandığında sulama imkanlarının daha iyi olacağını kaydetti.

- "İran'ın kivisi bizim kivi kadar kaliteli değil"

İran'dan kivi ithalatının, yerli üretimin piyasaya sunulduğu dönemde yapıldığını dile getiren Tunalı, "Türkiye'ye çok erken dönemde kivi getirilince yurt içindeki üretimimiz olumsuz etkileniyor. İthalatın mart ayında yapılması gerekiyor. İran'ın kivisi bizim kivi kadar kaliteli değil. Türkiye'deki en iyi kivi Yalova bölgesinde yetişiyor. Bizim kivi artık piyasada Yalova kivisi olarak isim yapmaya başladı ve insanlar da bu şekilde alıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kivi üreticisi İsmail Fidan da fırtınanın ağaçlara verdiği zararlara rağmen dekar başına 4 ton ürün beklediklerini ifade etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.