Yalova

"Türkiye'nin Bor Kaynakları ve Önemi" konferansı

17:44 27 Kasım 2015
"Türkiye'nin Bor Kaynakları ve Önemi" konferansı

Yalova Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜBİTAM) ve Yenilenebilir Enerji Kulübü (YÜYEK) tarafından "Türkiye'nin Bor Kaynakları ve Önemi" konferansı gerçekleştirildi.

Dumlupınar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Erdoğan, üniversitenin konferans salonunda yaptığı konuşmada, bor madenlerinin Türkiye'nin geleceği açışından çok önemi olduğunu söyledi.

"Türkiye, dünyadaki bor rezervinin yüzde 73'lük bölümüne sahip" diyen Erdoğan, bor madeninin türevlerinden olan borik asitin bir tonunun uluslararası fiyatının 500 ile 700 dolar arasında olduğunu anlattı.

Bir kilogram "rubidyum"un ise uluslararası piyasalarda 72 bin dolara satıldığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bizim bor atıklarında, lityum, rubidyum ve rubidyumun özelliklerini taşıyan sezyum konusunda çalışmalarımız var. Lityum ve rubidyum konusunda uygulama aşamasındayız. Sezyum ile ilgili çalışmalarımız ise devam ediyor. Bunlar, kardeş element olduklarından bor atıklarında ortalama bin 'ppm'e yakın rubidyum bulunmaktadır. Yani bir ton atıkta, bin gram rubidyum vardır. Bu, az gibi görünmekle beraber, bu oran altın yataklarında ise 20 ppm olarak bulunuyor. Dolayısıyla rubidyumun bu atıklarda ne kadar zengin olduğunu tasavvur edebiliriz."

Erdoğan, Kütahya'nın Emet ve Hisarcık ilçelerindeki bor işletmelerinde, bir yılda 3,5 milyon ton endüstriyel atık çıktığını, bunun çok büyük bir değer olduğunu da sözlerine ekledi.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.