Yalova

Yalova'da bal üretiminde düşüş

12:28 29 Kasım 2015
Yalova'da bal üretiminde düşüş

Yalova'da geçen yıl 25 bin arı kovanında 407 ton bal üretilirken, bu sene bu miktar 250 tona düştü.

Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kocatepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl bal veriminden hiç memnun olmadıklarını söyledi. 

Kestanelerin çiçeklenme zamanında peş peşe görülen yağışların, çiçeklenme süresini azalttığın belirten Kocatepe, şöyle konuştu:

"Geçen yıl kovan başına 8 kilogram bal elde ederken, bu yıl ise kovan başı 2 kilogram civarında kestane balı üretimi oldu. Türkiye ortalaması kestane balında 16 kilogramdır. Kestane balının düşmesinin en baştaki sebepleri yağışlar ve ormanla olan sıkıntılarımızdır. Orman İşletme Müdürlüğü her ne kadar sıkıntılarımızı çözmeye çalışsa da mevzuatla ilgili sıkıntılar var. Bunun başında orman içindeki yolların arıcının giremeyeceği şekilde olmasıdır. Bu yolların açılması arıcıların üretiminin artması için şarttır."

Kocatepe, Yalova'da 25 bin kovan bulunduğu bilgisini verdi. Bunun önemli bir potansiyel olduğunu vurgulayan Kocatepe, "Orman yönünden zenginiz ancak bal verimimiz düşük. Yıl bazında ve kovan başı ortalama üretim baz alındığında 2014'te elde edilen bal 407 tondur. Bu miktar bu sene 250 tona düştü. Yalova, 2015 yılında bal üretimi bakımından oldukça talihsiz bir yıl geçirdi. Umarız sonraki yıllarda bu talihsizlikleri yaşamayız" değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.