Yalova

Projeyle öğrencilerin adli tıp alanına ilgisini artıracaklar

14:54 22 Mayıs 2018
Projeyle öğrencilerin adli tıp alanına ilgisini artıracaklar

Portekiz Aveiro Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Luis Souto, Yalova'nın Çınarcık ilçesinde öğretmen ve öğrencilere adli tıp konusunda bilgi verdi.

Portekiz Aveiro Üniversitesi tarafından koordine edilen Bulgaristan, Polonya, Portekiz, Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık'tan ortakları da içeren ERASMUS + programı çerçevesinde Türkiye'de bulunan Souto, Çınarcık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Yalova Atatürk Bilim ve Sanat Merkezinde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmanın ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

"Stratejik ortaklık" olarak adlandırılan projeye farklı ülkelerden katılımcıların olduğunu belirten Souto, projeyle bir eğitim materyali havuzu oluşturduklarını kaydetti.

Souto, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu, stratejik ortaklık diye tanımladığımız bir AB projesi. Çünkü eğitimlerde farklı ülkelerden, farklı sektörlerden katılımcılar var. Üniversiteler, liseler ve kar amacı güden şirketler de bu projede yer alıyor. Euro4science 2.0 dediğimiz ikinci proje. Çünkü bunun öncesi de var. Euro4science dememizin nedeni ise adli tıp hakkında olması, yani fikir noktamız öğrencilerin televizyonlarda görmeye alışık oldukları adli tıptan, suç mahallindeki araştırmalardan esinlenip çok basit deneyler yaparak öğrenmeye karşı olan isteklerini artırmak. Üzerinde çalışmadıkları konuyu eğitimin faydası için kullanmak.

Proje içinde çok basit materyallerin olduğu çok düşük maliyetlere her yerde her okulda kullanılabilecek, her şeyin ücretsiz olduğu ve internet üzerinden dokümanların indirilebileceği bir araç kutusu geliştirdi.

Bu sayede her öğretmen kendi sınıfında bunu kullanabilir. Fakat eğitimlerimiz tabii ki var tıpkı şu an Türkiye'de Türk ortağımızla yaptığımız gibi ve Avrupa genelinde de birçok eğitim düzenliyoruz ve diğer öğretmenler de araç kutusunu kullanabilirler."

Projede bazı önemli konuları da tanıtmak istediklerini belirten Souto, "Dünya çapında çok önemli bir sorun olan öğrencileri aşırı şeker tüketimi konusunda tartışmaya yönlendirecek deneylerimiz de var. Öğrencilerin ülkelerdeki biyolojik çeşitlilik ve insan hakları meseleleri hakkında tartışabilecekleri çevre eğitimimiz var. Yani bunlar bu yeni yüzde durum dosyalarına bağlı olarak çalışan eklediğimiz yeni konular." diye konuştu.

Souto, "Evet adli tıpla ilgilenen birçok öğrenci var ve üniversitelerde adli tıp kariyeri yapmak isteyenler dahi oldu. Fakat burada önemli olan bilim ve bilim okuryazarlığı yani bilim konusundaki önemli konuları adli tıp yaklaşımını kullanarak öğrenmek." diye ifade etti.

Çınarcık Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Elektrik ve Elektronik Öğretmeni Ahmet Çal da 3 yıllık proje kapsamında öğretmen ve öğrencilerin yurt dışında eğitim alacağını söyledi.

Çal, "Adli tıpta kullanılan deneylerin fizik, kimya, matematik gibi alanlarda kullanılması ve bu alandaki öğrencilerin teşvik edilerek adli tıp alanında yönlendirilmesi. Aynı zamanda adli tıp alanındaki deneylerin eğitim öğretim ortamına aktarılarak, daha çeşitlendirilmesi. Okulumuzdan projeye dahil olacak 10 öğrencimiz ve 10 öğretmenimiz yurt dışına gidecek. Bu alanda eğitim alacak. Aynı zamanda önümüzdeki sene Türkiye'de Portekiz ve Polonya'dan gelecek öğrenciler için bir festival düzenleyeceğiz." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.