52 yıl sonra ibadete açılıyor

Trabzon'da Doğu Karadeniz Bölgesi'nin önemli tarihi yapılarından biri olan Ayasofya'da, 52 yıl aradan sonra bugün namaz kılınacak.

52 yıl sonra ibadete açılıyor
52 yıl sonra ibadete açılıyor
GİRİŞ 28.06.2013 12:09 GÜNCELLEME 28.06.2013 12:09
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Her yıl yerli yabancı binlerce turiste yerel, ulusal ve evrensel kültür mirasın eşsiz bir parçasını sunan Ayasofya, yapılan çalışmaların ardından camiye dönüştürüldü. I. Dünya Savaşı sırasında Trabzon'u işgal eden Rus ordusu tarafından depo ve askeri hastane olarak kullanılan Ayasofya, savaş sonrasında 1961 yılına dek cami olarak kullanıldı. Yapının freskleri 1957-62 yılları arasında Edinburgh Üniversitesi'nden Russell Trust tarafından temizlendikten sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek 1964 yılında müze haline getirildi. TOKİ ve Trabzon Belediyesi işbirliği ile 800 yıllık bir tarihe sahip Ayasofya, yapılan çevre düzenlemesi ve alt yapı çalışmaları ile çevresini saran ve çirkin bir görüntüye neden olan gecekondulardan arındırdı. Ayasofya'nın görünürlüğünü engelleyen 44 gecekondu hak sahipleri ile varılan anlaşmalar neticesinde yıkıldı.

İKİNDİ NAMAZINDA İBADETE AÇILIYOR

Trabzon'un Fatih Mahallesi'nde bulunan ve yılda binlerce turisti ağırlayan Ayasofya, bugün ikindi namazında ibadete açılıyor.

Ayasofya'ya Trabzon Müftülüğü tarafından Nurdoğdu Camii'nde imam olarak görev yapan Metin Aydın atandı. Aydın, bundan sonra Ayasofya'da namaz kıldıracak. Ayasofya'nın içinde bulunan motifler ise Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından perde ile kapatıldı. Perdeyle kapatılan ve bugün ibadete açılacak Ayasofya'ya minber ve mihrap yerleştirildi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • demirörs 10 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdülillah.... Darısı, Büyük Ayasofya'nın başına...
    Cevapla
  • COŞKUN ÇAKIR 10 yıl önce Şikayet Et
    şükürler olsun.... memleketimden böyle hayırlı ve güzel bir haber duymak oldukça mutlu etti beni,darısı istanbuldaki ayasofyaya inşallah,turist azalır gelmez diyen sözde müslümanlar size tek bir diyeceğim var "bi defolun gidin ya"....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TSK'dan terör örgütüne büyük darbe: 19 terörist etkisiz hale getirildi!
Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması!