20 yıl Kabala'yı inceledi, Müslüman oldu

Yahudi bir baba ve Protestan bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen gazeteci Stephen Schwartz, Balkanlar'ı dolaştıktan sonra bakın ne dedi de, Amerika'ya dönünce Müslüman oldu...

20 yıl Kabala'yı inceledi, Müslüman oldu
20 yıl Kabala'yı inceledi, Müslüman oldu
GİRİŞ 23.07.2013 08:40 GÜNCELLEME 23.07.2013 08:40

Stephen Schwartz, 1948'de Yahudi bir baba ve Protestan bir annenin çocuğu olarak Columbus-Ohio'da doğdu. Gençliği Komünist Parti'ye üye annesinin etkisiyle Sovyetler'i destekleyerek geçti. Gazetelerde yazılar yazmaya başladı. Üniversiteden sonra işçi hareketlerini inceledi. 1990'larda San Francisco Chronicle'da gazetecilik yaptı. 1999'da gazeteden ayrılıp 18 ay boyunca Balkanlar'ı dolaştı. Schwartz, Müslümanlığı seçerek Süleyman Ahmad adını alışını şöyle anlattı:

MÜSLÜMAN BİR ÜLKEYE İLK ZİYARET

“İspanya'da Kabala'nın köklerini araştırıp Tevrat'ı, Yahudi metinleri okurken Bosna'ya haber için gezi yaptım. Müslüman bir ülkede ilk bulunuşumdu. Müslüman entelektüellerle fikirlerimi paylaştım, ilk defa bir camiye girdim. İçimdeki eğilimleri harekete geçiren diğer tecrübeyi de Arnavutluk'ta yaşadım. Katolik Arnavutların ruhani lideri Gjon Sinishta ile 1990'larda tanıştım. O bana Balkanlar'daki Müslüman ve Katoliklerin Ortodoks emperyalizminin hışmına uğradığını anlattı.”

‘ŞAHADET GETİRDİM, ELHAMDÜLİLLAH'

Gjon Sinishta Balkanlar'daki Katolikliğin maneviyata sahip olduğunu belirtti. Bunun sebebini de İslam ve tasavvufun etkisine bağladı. Gjon Sinishta beni Arnavut Bektaşilerle tanıştırdı. Geçen eylülde Kur'an'ımı da alarak bir kez daha Bosna'ya geldim. Orada farklı bir halde camiye girmeye hazırdım. Daha önce hissetmediğim kadar Tanrı'ya yakın hissettim. Sonra Amerika'da Nakşibendi Şeyhi Hişam Kabbanî vasıtasıyla kelime-i şahadet getirdim, elhamdülillah.”

İSLAMİ DOĞRUDANLIK

Schwartz: 1979'dan itibaren neredeyse 20 yılımı, Yahudi geçmişimin mistik boyutu olan Kabala'yı incelemeye verdim. Kabala'nın tasavvufa çok yakın olduğunu gördüm. Gerçekten Kabala'yı tarihsel olarak inceleyen ve İspanya'daki köklerini, Osmanlı sahasındaki uzantılarını araştıran biri Kabala'da, benim Tanrı ile insan arasında “İslamî doğrudanlık” dediğim şeyin bulunduğunu görür. Onda “İslamî vecd” diye ifade ettiğim şey vardır.

ALLAH SEVGİSİ

Schwartz, “Suudi Fundamentalizmi ve Terörizmdeki Yeri” ve “Bosna Gülü” adlı iki eser yazdı. Schwartz tasavvuf için de şöyle dedi: “Bana tasavvuf sorarsanız, sadece Allah sevgisi olduğunu söyleyebilirim.”

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye ile üç ülke arasında tarihi anlaşma! 'Bu proje İsrail'in projesini kesiyor...'
Sİyonist İsrail destekçisi Alman Cumhurbaşkanı'na  "Leva Palestina" şarkısı dinlettiler