İlginç isim yasağı! O ismi reddettiler

Kızına Süryanice isim vermek isteyen babanın talebi reddedildi. Gerekçe ise Türkçe olarak gösterildi.

İlginç isim yasağı! O ismi reddettiler
İlginç isim yasağı! O ismi reddettiler
GİRİŞ 26.11.2013 10:50 GÜNCELLEME 26.11.2013 12:29
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Midyat Nüfus Müdürlüğü, kızına Süryanice "Şmuni" ismini koymak isteyen babanın talebini Türkçe'de ismin başında iki sessiz harfin yan yana gelmeyeceği gerekçesiyle reddetti. Nüfus Müdürlüğü, küçük kızın ismini "İşmuni" diyerek kaydetti.

Mardin'in Midyat ilçesinde yaşayan bir Süryani vatandaş, kızına Süryani bir Aziz'in isimden ilhamla "Şmuni" adını vermek istedi. Kızının nüfus cüzdanını almak için Midyat Nüfus Müdürlüğü'ne giden baba sürpriz bir yanıt aldı. Babanın iddiasına göre, Nüfüs Müdürü "İki tane sessiz (ŞM) harf yanyana olmaz" diyerek talebi reddederken babanın yaptığı "Trabzon ismi var o da Türk değil mi?" itirazına "O şehir ismi" karşılığını verdi. Babanın "Şmuni olarak yazılan isimler var" demesi üzerine Müdür 'Memura söyle baksın, eğer kayıtlarda 'Şmuni' olarak yazılan isimler varsa sizinkini de yazsın' dedi. Ama örnek bulunamayınca nüfus memuru ismi "İşmuni" olarak nüfusa geçirdi.

ŞMUNİ YERİNE "İŞMUNİ" OLDU

Adının açıklanmasını istemeyen baba, VATAN'a yaptığı açıklamada "Bu uygulama ile ne yazık ki hem çocuğa hem de ta milattan önce günümüze kadar Şmuni isim kullanan Süryanilere zarar verdiler. Doğru isim yapılmayınca o halkın tarihi de kayıtlara yanlış girmiş oluyor. İşmuni sözünün Süryanice'de hiçbir karşılığı yok. Oysa Şmuni ismi önemli bir isim, bu adla (Mort Şmuni) bir kilisemiz bile var. Binlerce yıl kendi anavatanında yaşayan Süryanilere kendi dilinde kendi isimleri düzgünce kullanmaya imkanı verilmiyor. Aslında kanunların insanların faydası için var olması gerekir, yoksa insanların kanunlar veya kurumların keyfiyetleri için var olması değil" dedi.

KANUNDA SINIRLAMA YOK

2006'ya kadar geçerli olan Nüfus Kanunu'na göre yeni doğan çocuklara "milli kültürümüze, ahlak kurallarına, örf ve âdetlerimize uygun düşmeyen veya kamuoyunu inciten adlar" konulamıyordu. O dönemde, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından bir "yasak isimler listesi" de hazırlanmıştı. Listede çoğunluğu Kürtçe 23 isim bulunuyordu. 2003'te AB'ye uyum kapsamında yayınlanan bir genelgeyle isim yasağı sadece "ahlak" gerekçesiyle sınırlandı fakat buna "Türk alfabesine uygunluk" şartı da eklendi. 2006'da çıkan Nüfus Hizmetleri Kanunu ve ilgili yönetmelikteyse konulabilecek isimlerle ilgili bir sınırlama bulunmuyor.

KAYNAK: VATAN / KEMAL GÖKTAŞ
YORUMLAR 5
  • Bade Ist 10 yıl önce Şikayet Et
    Cezayi Haketmis....!!!. Ne hakla insanlarin özgür düsüncelerine ket vurmaya calisirlar anlam veremiyorum.Anne-Babanin en dogal hakkidir cocuguna uygun gördügü ismi vermek..Dogumdan sonra bebege verilecek ismi anne onaylamadan kaydedilmeyen özgür ve baskalarinin düsüncelerine saygili personeli olan bir ülkede ayni zamanda da süryanilerin bol oldugu bir semtte yasiyorum.Süryaniler gayet hos iyi insanlar,ama bu tarz sacma tavirlar oldukca aradaki insani baglar daha cok zedelenir.Baska kisilerin fikrine duyarlilik lütfennn...!
    Cevapla
  • Hiçkimse 10 yıl önce Şikayet Et
    Arayıp tarayıp bulduğunuz FİTNE NOKTASI bu mu? VATAN -ve ulusallamacılar- iyice ÇAPTAN DÜŞMÜŞ.. Yada KAŞIYACAK NOKTA bulmakta ZORLANIYORLAR.. Memleket NORMALLEŞİYOR MAAŞALLAH !.. . Olaya gelirsek biraz ZORLAMA bir dil hassasiyeti olmuş.. LÜZUMSUZ bir çaba.. zamanla o da düzelir.. ELİN OĞLU YIKARKEN KOLAYCA, bir anda YIKTI, 1000 yıllık düzeni... ama YAPMAK, ONARMAK zahmetli ve UZUN bir iş.Her şey yerini bulacak.. ZAMANLA.. YETER Kİ - teşbihde HATA olmasın, İPİNDEN KURTULAN DANA gibi SAĞA SOLA KOŞARAK- ÖZGÜRLÜKLERİN abartılıp, sınırları ZORLAR hale gelmemesi.. HERKES KENDİ HAKKINI ALSIN ,ama KİMSEYİDE RENCİDE ETMESİN...
    Cevapla
  • İbrahim TUNA 10 yıl önce Şikayet Et
    Nüfus memurlarına hastayım. Dedemin zamanından beridir bunların parlak zeka ürünlerini duyarım ve hep hayran(!) olmuşumdur. Yahu İşmuni yazacağına Şimuni yazsana be adam. Bunu düşünmek çokmu zor.
    Cevapla
  • seyfullah 10 yıl önce Şikayet Et
    eminim. Bu ülkeyi Türkler değil de başka bir halk ( kürtler, ermeniler süryaniler v.s.) kurmuş ve yönetiyor olmasaydı eğer türklerin kökünü kazırlardı eminim. türkçe konuşmak türkçe isim koymak.... hayal bile edilemezdi. bakınız ermenistanın karabağda yaptıkları bakınız barzani nin kerkük te yaptıkları bakınız suriyedeki türkmenlerin yaşadıkları...
    Cevapla
  • dudu durdu 10 yıl önce Şikayet Et
    adam memura dava açsın. ya da suç duyurusunda bulunsun bıraksın savcılık takip etsin. bu keyfiliklerin bir şekilde bitmesi lazım.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: Yunanistan'da arka arkaya iki deprem
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak