Vali yabancı misafirleri ile kahvaltıda buluştu

Ordu Valisi Çiftçi, 'Ellerin Gücü' projesi kapsamında 6 ülkeden gelen gençlerle kahvaltıda bir araya geldi.

Vali yabancı misafirleri ile kahvaltıda buluştu
Vali yabancı misafirleri ile kahvaltıda buluştu
GİRİŞ 19.02.2014 14:26 GÜNCELLEME 19.02.2014 14:26

Vali Kenan Çiftçi, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığının desteklediği, Ordu Valiliği, Ordu Belediyesi, Ordu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Ordu Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Nuriye Halit Çebi Özel Eğitim Meslek Lisesi ve Altınordu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin proje ortağı olarak yer aldığı "Power Of Hands/Ellerin Gücü" projesine İspanya, Litvanya, Macaristan, Romanya, Estonya ve Slovakya'dan gelen işitme engelli bireyler ve işitme engelliler derneklerinde çalışan gönüllülerden oluşan gençlerle sabah kahvaltısında bir araya geldi.

Ordu Valiliği Toplantı Salonu'nda düzenlenen kahvaltı programına, Vali Kenan Çiftçi, Vali Yardımcısı Halil Karbuz, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, proje ortağı okulların yöneticileri ile Genç Düşler Atölyesi Derneği tarafından organize edilen "Power Of Hands/Ellerin Gücü" projesi kapsamında Ordu'ya gelen gençler katıldı.

Avrupalı öğrenci gençlerle birlikte kahvaltı yapan Vali Kenan Çiftçi, gençlere hem kendini, hem de Ordu'yu tanıttı.

Ordu'nun kültür, sanat ve turizm şehri olduğunu belirten Vali Çiftçi, "Ordu, köklü bir kültür sanat yapısı ve tabiat güzellikleri ve kültürel varlıkları ile bir kültür, sanat ve turizm kentidir. Aynı zamanda bir tarım şehridir. Tarım sektöründe fındık en önemli üründür. Ordu, zengin bitki örtüsü ile de açık hava botanik bahçesi gibidir. Ordu şehri 2000 yılı aşkın tarihi eserlerin ve kalıntıların varolduğu bir tarih şehridir" dedi.

Ordu'nun, Karadeniz bölgesinin en uzun sahiline sahip bir olduğunu vurgulayan Vali Çiftçi, "Karadeniz bölgesinde 121 kilometre sahili olan ve her yerinde denize girilebilen tek şehir Ordu'dur. Ordu'nun denizi temiz olduğu gibi denizinde çok çeşitli balıkları da mevcuttur. Ordu'da çok farklı balık çeşitlerini görebilir ve yiyebilirsiniz" diye konuştu.

Ordu'nun coğrafi ve idari yapısı hakkında da Avrupa'nın 6 ülkesinden gelen gençlere bilgi veren Vali Çiftçi, Ordu'nun büyükşehir olduğunu ve 19 ilçesi bulunduğunu ve dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip olduğunu söyledi.

Ordu'nun ekonomik yapısı ile ilgili de bilgi veren Vali Çiftçi, "Ordu, aslında bir tarım şehridir. Dünya fındığının %23'ü Ordu'da üretilmektedir. Türkiye'de en fazla bal üretimi yine Ordu'dadır. İl bazında dünyada en fazla kovan sayısı yine Ordu'da bulunmaktadır. Kivi üretiminde Ordu yine Türkiye birincisidir. Ordu'da 50'den fazla meyve üretilmektedir. Ordu'da hem deniz, hem de kültür balıkçılığı yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Son zamanlarda kesme çiçekçilik yaygınlaşmaktadır" şeklinde konuştu.

Eğitimin, Ordu'da önem verilen konuların başında geldiğini belirten Vali Çiftçi, "Eğitim, bizim çok önem verdiğimiz ve üzerinde durduğumuz bir konulardan birisidir. Okullaşma oranımız Avrupa ile eşdeğerdir. Eğitim alanında başarılı olan Avrupa ülkelerinden örnek aldığımız eğitim modelleri ve sistemleri vardır. Bunları kendi eğitim sistemimizle kıyaslama yapmaktayız. Bizim de Ordu'da başarıyla yürüttüğümüz ve adına 'Benchmarking' dediğimiz bir eğitimde kaliteyi artırma projemiz var. Ordu'da 2006 yılında kurulan bir üniversitemiz var. Bu üniversitede 15 bine yakın öğrenci eğitim görmektedir" dedi.

Ordu insanının müziğe ve sanata karşı bir tutkusunun olduğunu ifade eden Vali Çiftçi, "Ordu insanların bir tutkusu da müzik ve sanattır. Bu yönde çok sayıda müzik ve sanat toplulukları kurulmuş ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Ordu Üniversitesi bünyesinde de müzik ve sahne sanatları dalında açılmış fakülte ve bölümler vardır. Yine bu alanda yetişmiş ve meşhur olmuş çok sayıda sanatçısı vardır" diye konuştu.

Ordu'nun sağlık alanında da iyi bir konumda olduğunu söyleyen Vali Çiftçi, "Sağlık alanında mevcut 12 tane devlet hastanesi ve diğer alt birimlerle birlikte iyi bir konumdayız. Modern sağlık sistemlerinin yer aldığı ilimizde her türlü hastalıkların tedavisi yapılabilmektedir. Son yıllarda sağlık alanında ciddi gelişmeler ve ilerlemeler olmuştur" dedi.

Ordu'da spora çok değer verildiğini ve her türlü spor aktivitesini yapma imkanına sahip olunduğunu vurgulayan Vali Çiftçi, "Ordu'da spor çok önemli. 7'den 70'ine kadar herkes bir sporla iştigal etmektedir. Şehrin en önde gelen spor kulübü Orduspor'dur. Ordulular, Orduspor aşığıdır. Orduspor, geçtiğimiz sezon düştüğü Süper Lig'e yeniden yükselebilmek için mücadele etmektedir. Ordu şehri, her türlü spor etkinliğini ve aktivitesini yapmaya müsait bir şehirdir. Spor altyapısı çok iyi bir şehirdir. Ordu'da hemen hemen tüm spor branşlarında sporcular bulunmakla birlikte başta güreş ve tekvando olmak üzere bir çok spor dalında Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonalarında derece elde etmiş sporcular bulunmaktadır" diye konuştu

Ordu'da sivil toplum örgütlerinin çok yaygın ve güçlü olduğunu ifade eden Vali Çiftçi, "Ordu'da çok sayıda basın-yayın kuruluşu ve basın çalışanı mevcuttur. Yerel basın sayesinde kamunun yapmış olduğu faaliyetler, çalışmalar ve yürüttüğü projeler, çok hızlı bir şekilde halka iletilmekte ve halkla paylaşılmaktadır" şeklinde konuştu.

Ordu'da yapılmakta olan devlet yatırımları ve önemli projelerle ilgili de bilgiler veren Vali Çiftçi, şunları kaydetti; "Denizin üzerine Avrupa'nın ilk, Dünya'nın ise 2. havalimanı Ordu'da yapılmaktadır. Türkiye için prestij bir proje olan Ordu-Giresun Havalimanın yapımı bu yıl içinde tamamlanacak. İnşallah Ordu'ya bir daha geldiğinizde deniz üzerine inşa edilen bu havalimanına ineceksiniz. Ordu dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip olduğundan ulaşım, geçit vermez dağları delerek yapılan tüneller vasıtasıyla sağlanmaktadır. Türkiye'nin en uzun tüneli Ordu'dadır. Ordu ili genelinde çok sayıda tünel mevcuttur. Karadeniz bölgesinin ilk Botanik Parkı Ordu'da kuruluyor. Yapımı hızla devam eden Botanik Parkı tamamlandığında bünyesinde yer alacak binlerce bitki topluluğu ile Ordu'nun cazibe merkezlerinden birisi olacak. Diğer önemli projemiz de Ordu'nun en büyük yaylası olan Çambaşı Yaylası'na yapılmakta olan Çambaşı Kayak Merkezi'dir. Buranın yapımı da hızla devam etmekte. Kayak tutkunlarına ve doğaseverlere çok güzel bir fırsat sunan Çambaşı Yaylası, Ordu turizminin gözbebeği olan yerlerinden birisidir. Gülyalı ilçesinde yapımı devam etmekte olan Ordu-Giresun Havalimanı inşaatının hemen yanıbaşında yapılacak Fındık ve Çikolata Park Projesi de Ordu'ya değer katacak ve Ordu'yu cazibe merkezi halinde getirecek prestij projelerden birisi olacak. İnşallah sizler bir daha Ordu'ya gelirseniz hediyelik fındık ve çikolatalarınızı buradan temin edebileceksiniz."

Vali Çitçi, "Power Of Hands/Ellerin Gücü" projesi kapsamında Ordu'ya gelen ve kavatlı programına katılan gençlere, slayt sunumu eşliğinde Ordu'nun tarihi ve turistik yerleriyle ilgili bilgiler verdi.

Konuşmasının sonunda, "Power Of Hands/Ellerin Gücü" projesi kapsamında Avrupa'nın 6 ülkesinden gelen 23 genci Ordu'da görmekten ve ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Vali Çiftçi, "Biz, bütün dünya insanlarını ve gençlerini seviyoruz. Bizim felsefemiz; insanları, insan olduğundan dolayı sevmektir. Bizim için din, dil, ırk, renk ayrımı yoktur. Türkiye olarak, bizler de kendimizi Avrupa'nın bir parçası olarak görüyoruz. Avrupa'nın bu birlik ve beraberliğinin bir güneş gibi tüm dünyanın birliğine ve beraberliğine vesile olmasını diliyorum" diyerek, Avrupa'nın 6 ülkesinden gelen gençlere, Ordu'yu gezmeleri, tarihi ve turistik mekanlarını daha yakından tanımaları tavsiyesinde bulundu.

Kahvaltı programı, Vali Kenan Çiftçi tarafından Avrupa'nın 6 ülkesinden gelen gençlere çeşitli hediye verilmesi ve Valilik makamında çektirilen toplu hatıra fotoğrafı ile son buldu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı