Sertifikalı çobanlar göreve hazır

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İŞKUR ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından düzenlenen kurs kapsamında, 120 saat eğitim alan çobanlara sertifika verildi

Sertifikalı çobanlar göreve hazır
Sertifikalı çobanlar göreve hazır
GİRİŞ 14.04.2014 11:18 GÜNCELLEME 14.04.2014 11:18

Ardahan'da, "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi kapsamında düzenlenen kursla sertifikalı çobanlar yetiştirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İŞKUR ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği işbirliğiyle başlatılan proje kapsamında, Göle ilçesinde kurs düzenlendi.

Program kapsamında 25 kursiyere, 120 saat eğitim verildi. Yaklaşık üç hafta süren kursta başarılı olan çobanlara, sertifika verilmesi için Göle Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü sosyal tesislerinde tören düzenlendi.

Kaymakam Fatih Özdemir, söz konusu kursun çobanların eğitimi açısından önemli olduğunu belirterek, kentte ilk kez böyle bir kursun düzenlediğini ifade etti.

Bölgenin, hayvancılığın merkezi konumunda olduğunu vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:

"Hayvancılığı, aslında bizler baba, dededen gördüğümüz şekliyle yapıyoruz. Bilinçli bir şekilde yapmıyorduk bugüne kadar. Özellikle bu tip eğitimleri vermeye çalışıyoruz. Daha bilinçli, daha refah bir hayvancılık için. Bu kurslar ilerde yapacağımız daha güzel işlerin başlangıcı olacak. Bu kurslar hayvan ırkının daha güzelleşmesi ve kaliteli olması için önemli. Sizler de bu işte ilk oldunuz. Türkiye'de örnek bir iş yaptık."

"Sertifikalı olanlara maddi destek verilecek"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Tanı da sertifika sahibi olanların, bakanlık nezdinde yerlerinin farklı olacağını vurgulayarak, "Sertifikalı olanlara maddi destek verilecek. Bakanlık çoban ismini kaldırdı, yerine sürü yöneticisi adını koydu. Artık İŞKUR tarafından da destek verilecek" diye konuştu.

Tanı, "Bizim bundan sonraki hedefimiz diğer ilçelerde de bunu uygulamayı sokmaktır. Çünkü Türkiye'de bu işin ilkini biz yaptık. Daha önce de yapıyorduk. Bu sefer Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle resmileştirdik" şeklinde konuştu.

Sertifikası olmayan, çobanlık yapamayacak

İŞKUR İl Müdürü Aydın Deniz de sürü yönetiminin artık çok modern bir iş olduğunu ifade ederek, "Bundan sonra belgesi olmayana belki de iş verilemeyecek" dedi.

Sınavda 95 puan alarak kursun birincisi olan Emrah Malkoç da çok mutlu olduğunu belirterek, "Faydalı bilgiler aldım. Bundan sonra sürü yöneticisi olarak belgeliyim. Belgem var artık. Şimdiye kadar kara düzen çalışmışız. Bilmeden bu işi yapmışız. Baba, dededen görme usullerle yapmışız. Bilmeden yapıyorduk. Şimdi ise her şey sistemli. Daha güzel şeyler yapacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kursiyerlerden Yılmaz Ekmekçi de "Bilmediğimiz bize öğretildi. Bize kurs verenlere gerçekten teşekkür ediyoruz. Bundan sonra daha başarılı olacağız. İnşallah bizden sonra gelenlerde bunu başarır" dedi.

Konuşmaların ardından sürü yöneticilerine sertifikaları verildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şoke eden görüntüler: Gazetecileri tekme tokat dövdüler
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?