Bir babanın kelimelere sığmayan fedakarlığı

12 yaşındaki zihinsel engelli oğlu için işini bırakmak zorunda kalan baba herkesi duygulandırdı.

Bir babanın kelimelere sığmayan fedakarlığı
Bir babanın kelimelere sığmayan fedakarlığı
GİRİŞ 14.04.2014 11:32 GÜNCELLEME 14.04.2014 11:32
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde, doğuştan zihinsel engeli olan 12 yaşındaki oğlunun okula gitmesi için işini bırakmak zorunda kalan babanın fedakarlığı herkese örnek oluyor. Hayatını zihinsel engelli oğluna adayan baba Sinan Topçular, "İşimle oğlum arasında seçim yapmak zorunda kaldım ve Tufan'ın geleceği daha ağır bastı" dedi.

Lüleburgaz ilçesinde 12 yıl önce dünyaya gelen ve zihinsel engelli olan Tufan Topçular'ın hayata tutunabilmesi için Topçular ailesi büyük bir mücadeleye girişti. Oğluna, fedakarlığıyla umut olan baba Topçular, 2 yıldır evladına kol kanat oluyor. Oğlunun okuyabilmesi için işini bırakan 51 yaşındaki baba Sinan Topçular, 2 yıldır haftanın 5 günü oğlunu TSO Özel Eğitim ve İş Okulu'na götürerek okul çıkışına kadar okulda bekliyor. Hayatını zihinsel engelli oğluna adayan baba, yaşadıkları sıkıntıya rağmen Tufan'ın okulundan geri kalmasını istemediğini dile getirdi.

Oğlu Tufan'ın başarısı için her şeyi yapmaya hazır olduğunu söyleyen baba Topçular, "HEAŞ'ta çalışıyordum. Ancak oğlumun doktorların tavsiyesi üzerine düzenli olarak okula gitmesi gerektiği için işimi bırakmak zorunda kaldım. Şimdi her gün oğlumu okula götürüyorum ve okul bitene kadar da okuldan ayrılmıyorum" dedi.

Evladının istikbalini düşünmek zorunda olduğunu dile getiren Topçular "İşimle oğlum arasında seçim yapmak zorunda kaldım ve Tufan'ın geleceği daha ağır bastı. Kendisi 2 yıldan bu yana okula gidiyor. Bu süre içerisinde önemli mesafe aldık. İnşallah gelecekte daha da iyi olacak. 2 yılda oğlumda büyük değişimler oldu. 2 yılda 25 yıl yol kat etmiş gibi olduk" diye konuştu.

Oğlunun hastalığını 1,5 yaşında fark etmeye başladığını söyleyen baba Sinan Topçular, durumu zor kabullendiklerini ifade etti. Baba Topçular "Tufan'ın rahatsızlığını ben 1,5 yaşında olduğu zaman anladım. Hal ve hareketlerinde bir sorun olduğunu anlayarak doktora götürdüm. Burada doktor bize bir süre daha beklememizi, bu hastalığın tespitinin 3 yaşlarında başladığını söyledi. Daha sonra oğlumuzun orta ağır derecede zihinsel engelli olduğunu öğrendik. Duyduğumuzda çok üzüldük. Eşim bu durumu bir tülü kabullenemedi" şeklinde konuştu.

"BİRİ YAZ BİRİ KIŞ YAŞATTI"

İki oğlunun olduğunu, bir oğlunun üniversite mezunu olduğunu aktaran Sinan Topçular, "Tufan'ın haricinde Sercan adında bir oğlum daha var. Sercan'ın Allah'a şükür hali vakti yerinde. Ben hep şöyle söylüyorum, bir oğlumla yazı yaşadım. Bir oğlumla ise kışı yaşadım" ifadelerini kullandı.

Tufan'ın her geçen gün daha iyiye gitmesinin kendisine güç verdiğini kaydeden baba Topçular, "Tufan'ın zihinsel engelinden dolayı sosyal yaşamımız adeta felç oldu diyebilirim. Tufan ile birlikte ne bir düğüne, ne bir parka, ne de komşumuza gidebiliyorduk. Komşularımız da bize gelmekten çekiniyorlardı. Bu konuda çok zor zamanlar yaşadık. Ama artık, bu sorunlar neredeyse hiç kalmadı. Oğlum Tufan ile komşularımız konuşur hale geldi. Arkadaşları ile oynar hale geldi. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Oğlumdaki olumlu yönde gelişmeler beni çok mutlu ediyor. Bundan 2 yıl önce hiçbir isteğini doğru düzgün dile getiremeyen oğlum artık kendini anlatmaya başladı. Televizyonda kanalları değiştirebiliyor. Ne istediğini söyleyebiliyor. Doktora gitmek istediğini, ya da yemek yemek istediğini söyleyebiliyor. Bizimle iletişim kurabiliyor. Bu durum beni inanın çok mutlu ediyor. Bazen oğlumun gelişimi beni ağlatıyor. Çok mutlu ediyor" dedi.

Oğlu Tufan'ın sosyal hayatta yapması gereken birçok davranışı TSO Özel Eğitim ve İş Okulu'nda öğrendiğini söyleyen baba Topçular, "Öğretmenlere çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu okulu yaptıran TSO'ya da ayrıca teşekkür ediyorum. Onlara her gün böyle hayırlı bir iş yaptıkları için dua ediyorum" diye konuştu.

Zihinsel engelli çocuğu olan ailelere de seslenen baba Topçular "Hiçbir zaman çocuklarından utanmasınlar. İlk önce bu durumu kabullensinler. Bu durumu kabullendikten sonra her şey daha güzel olacak. Ayrıca çocuklarını okula gönderiyorlarsa kesinlikle ilgilensinler. 'Saldım çayıra Mevlam kayıra' diye düşünmesinler. Çocuklarına yapabilecekleri en büyük iyilik onlarla ilgilenmek" dedi.

2 yıldır TSO Özel Eğitim İş Okulunda okuyan oğlu Tufan Topçular ile birlikte haftanın 5 günü okula giden baba Sinan Topçular, okuldaki diğer öğrencilerin de gönlünü kazandı. Diğer öğrenciler her gün gördükleri Sinan Topçular'ı okuldaki öğretmen gibi görerek kendisine 'öğretmenim' diye seslenir duruma geldi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • Sercan Topçular 10 yıl önce Şikayet Et
    Babacığım seninle gurur duyuyorum!. Ey omatoğlu, ben babamın bahsettiği diğer oğluyum orada cümlenin detayı işlenip yer almamış ve sorulmamış, Babam kardeşimden her zaman cennet anahtarım o benim diye söz eder! Ona yazdığı şiiri okurken gözleri dolup dudakları titrer. Ayrıca yaşattı diyor sürekli yaşatıyor demiyor evet doğru bir engelli ailesi bunu çok iyi idrak eder. Ateş düştüğü yeri yakar ilk zamanlarda ne kadar çok sıkıntı yaşadığımızı anlatsam da bu önyargıyla anlaşılması şüphesiz imkansız gözüküyor. Yazı da veren kışı da veren Allah babam bunu çok iyi bildiği için her sabah namazında sevinç gözyaşlarıyla şükrediyor çünkü inanıyor ve tırnak içinde kışı yaşatan kardeşimle daha da mutlu oluyor!. Bunları bilmeden, "Ey baba, diyemezsin" gibi ifadeler kullanmak, sorgulamak koskoca metinde sadece orayı cımbızlmak oldukça kalp kırıcı ve üzücü bir ifade. Kelimeler seçilirken düşünülerek ve özellikle böyle çok hassas durumlarda en önemlisi empati yaparak yorum yapılmalı bu üslubun bizi ziyadesiyle üzdüğünü belirtmek isterim.
    Cevapla
  • omataoğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    hangisi yaz hangisi kış. Ey baba, Hangi oğlun sana yazı hangi oğlun kışı yaşattı. Belki de zihinsel engelli oğlun sana yazı yaşatıyor. Ona kışı yaşattı diyemezsin. Sabr ile asıl netice ahrette görülecektir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
MSB kaynakları: (İsrail-İran gerilimi) Muhtemel gelişmelere yönelik tüm tedbirler alındı
Bakan Şimşek'ten enflasyon vurgusu! Tarih verdi