Sultanahmet'in 4 asırlık minaresi yeniden örülüyor

Sultanahmet Camii’nde kayma sebebiyle 1 yıldır sökülü halde duran 400 yıllık ön minarenin konservasyonu için hummalı bir çalışma başlatıldı.

Sultanahmet'in 4 asırlık minaresi yeniden örülüyor
Sultanahmet'in 4 asırlık minaresi yeniden örülüyor
GİRİŞ 12.02.2016 10:19 GÜNCELLEME 12.02.2016 10:22
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Her gün yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Sultanahmet Camii’nde yaklaşık bir yıldır kayma sebebiyle sökülen sağ ön minarenin konservasyonu için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Çalışmalar kapsamında minarenin 400 ila 700 kilogram arasında değişen 532 taşı yeniden örülmek üzere söküldü. Yüklenici firma tarafından caminin bahçesine ziyaretleri engellemeyecek şekilde şantiye kuruldu. Şantiyeye, taşların konservasyonu sırasında çıkan tozların turistleri ve cemaati rahatsız etmemesi için tozu emen makineler yerleştirildi. Bilim kurulu kararları doğrultusunda, öncelikle minarenin bakır alemi ve 16.5 metre yüksekliğindeki ahşap seren direği sökülerek koruma altına alındı.


6 AYDA BİTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul’daki camilerin teker teker restore edildiğini belirterek, Sultanahmet Camii’nin de baştan aşağı incelendiğini söyledi. Caminin öncelikle zemin röntgeninin çekildiğini belirten Ertem, yapımının üzerinden yüzlerce yıl geçmesine rağmen zeminde ciddi sorun olmadığının tespit edildiğini ifade etti. Çalışmalar kapsamında minarelerin statiğinin de kontrol edildiğini anlatan Ertem, ön çalışmalarda caminin 6 minaresinden birinin kaymakta olduğunun görüldüğünü aktardı. Can güvenliği açısından minareye müdahale edildiğini belirten Ertem, bu restorasyonu diğerlerinden ayıran en önemli özelliğin, sökülen taşların konservasyondan geçirilerek yeniden kullanılması olduğunu ifade etti. Ertem, “Restorasyonda en ufak taşları bile koruduk ve sökülen taşları onardık. Sökülen 38 sıradan 6’sının örüldü. Restorasyonu 6 ayda bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.

‘532 TAŞ İNCELENDİ’

Minarenin sökülen, ağırlıkları 400 ila 700 kg arasında değişen 532 taşı incelendi. Bu taşların 373’ünün konservasyonu yapılırken, 28’ine bozulma olmadığı için müdahale edilmedi. Minarenin 131 taşı ise gerekli test ve deneylerin ardından Pınarhisar’dan getirilen aynı kalitedeki küfeki taşlarıyla değiştirildi. Çalışmalarda taşlardaki çatlakların tamiri enjeksiyon yöntemiyle yapıldı.

6 MİNARELİ TEK CAMİ

Sultanahmet Camii, Osmanlı padişahı I. Ahmed tarafından mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya 1616 yılında yaptırıldı. İznik çinileriyle bezendiği, yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için yabancı turistlerin “Mavi Cami/Blue Mosque” olarak adlandırdığı Sultanahmet Camii, Türkiye’nin 6 minareli tek tarihi camisi.

YORUMLAR 1
  • hasbaba 8 yıl önce Şikayet Et
    inşallah sonucunda bi restorasyon faciası olmaz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama