Adile Naşit ‘in Hayatı

Türk sinemasının dev ismi Adile Naşit 86. Doğum gününü Google unutmadı. Adile Naşit ‘in hayatı, filmleri, sinema kariyeri ve daha fazlası haberimizde…

Adile Naşit ‘in Hayatı
Adile Naşit ‘in Hayatı
GİRİŞ 17.06.2016 06:45 GÜNCELLEME 17.06.2016 08:21

1930 yılında İstanbul ‘da dünyaya gelen Adile Naşit Türk sinema ve tiyatro dünyasının en önemli isimlerinden biridir. Rol aldığı filmler, sahne adlığı tiyatro oyunları ve gerçekleştirdiği televizyon programları ile Türk halkının sevgilisi haline geldi. 1987 yılının Aralık ayında 57. yaşında vefat eden ünlü ismin bugün doğum günü.

YAŞAMI

Adile Naşit asıl adı ile Adela Özcan Haziran 1930 yılında dünyaya geldi. Tiyatrocu bir ailenin evladı olarak bu alana hep ilgiliydi. Adile Naşit 'in babası komedyen Komik-i Şehir Naşit, annesi de Rum orjinli tiyatro oyuncusu Amelya Hanım 'dır. Ağabeyi Selim Naşit ve 1950 'de evlendiği eşi Ziya Keskiner de tiyatro sanatçısıdır. Adile Naşit il eşi eşi Ziya Keskiner ‘dir Adile Naşit Kesiner 'in Temmuz 1982 'deki ölümünden sonra 16 Eylül 1983 tarihinde Cemal İnce ile evlendi.

Tek çocuğu Ahmet 'i 15 yaşındayken kaybettikten sonra çocuklara yöneldi. TRT 'de 1980 'de TRT Ankara Televizyonu prodüktörlerinden İlhan Şengün 'ün yapımcısı olduğu Uykudan Önce isimli çocuk programıyla birlikte " Masalcı Teyze " diye anılmaya başladı.

Adile Naşit 11 Aralık 1987'de doğduğu şehir olan İstanbul 'da 57 yaşındayken bağırsak kanseri sonucu yaşamını yitirmiştir. Cenaze töreni 13 Aralık 1987 tarihinde Şişli Camii 'nde düzenlendi. Öğleyin kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığına defnedilmiştir. Mezarı burada ilk eşi Ziya Keskiner ve oğlu Ahmet Keskiner birlikte bulunuyor.

OĞLU AHMET NAŞİT KESKİNER 'İN VEFATI

Adile Naşit ‘in ilk eşi Ziya Keskiner ‘den Ahmet isimli bir oğlu vardı. Adile Naşit'in oğlu Ahmet Naşit Keskiner'in kalbi doğuştan delikti. Tedavisi Ahmet ‘in yurtdışında ameliyat geçireceği ameliyata bağlıydı. O dönem için istenilen ameliyat masrafları oldukça yüksekti. Sanat camiasının da desteği ile ameliyat olan Ahmet ‘in iyileşmesi bekleniyordu fakat olmadı ve 16 Haziran 1966 yılında vefat etti. Adile Naşit bu acı kaybın ardından kendini tiyatroya, sinemaya ve çocuklara adadı.

SİNEMA, TİYATRO ve TELEVİZYON KARİYERİ

Sinema dünyasında, Rıfat Ilgaz 'ın ünlü eseri Hababam Sınıfı 'ndan uyarlanan filmlerdeki müstahdem Hafize Ana rolü ile olduğu kadar, Münir Özkul ile karşılıklı oynadığı filmlerdeki "Anne" rolleriyle de ünlenen Adile Naşit birçok projede yer almıştır. Babası öldükten sonra okulunu bırakan Adile Naşit 14 yaşında İstanbul Şehir Tiyatroları, Çocuk Tiyatrosu'na girdi.  1948-1951 arasında komedyen Aziz Basmacı ve Vahi Öz ile birlikte kurdukları toplulukta çalıştı. Sonradan 1954'te döndüğü Muammer Karaca tiyatrosunda 1960'a kadar çalıştı. 1961'de eşi Ziya Keskiner ve ağabeyi Selim Naşi Özcan ile birlikte kurdukları Naşit Tiyatrosu dağıldıktan sonra, 1963 'ten 1975 'e kadar Gazanfer Özcan - Gönül Ülkü " tiyatrosunda çalıştı.

İlk sinema filmine 1947 yılında imza atan Adile Naşit,  Seyfi Havaeri 'nin yönettiği Yara filminde rol almıştır. Ardından tiyatro kariyerine ağırlık veren isim 1970 ‘li yıllardan sonra sinema yolcuğunda hız kazanmıştır. 1976 'da İşte Hayat adlı filmdeki rolüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali 'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Hababam Sınıfı film serisindeki rolüyle büyük beğeni kazandı. 1978 'de Uluslararası Sanat Gösterileri 'nin tiyatro ve müzikallerinde rol almaya başladı. Daha çok Ertem Eğilmez ve Kartal Tibet 'in çektiği güldürü filmlerinde oynamıştır.

Özellikle Münir Özkul ile birlikte rol aldığı filmler ile Türk halkının sevgilisi haline gelen oyuncu sayısız filde yer almıştır. Hababam Sınıfı serisinde Hafize Ana karakteri ile çok sevilen isim Kemal Sunal ve Şener Şen ile de birçok farklı projede yer almıştır.  Genç yaşta hayata gözlerini yummasına rağmen tam 83 filmde rol alan oyuncumuz bu filmlerin yanında Uykudan Önce ve Kuruntu Ailesi dizilerine de imza atmıştır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti
Rezalet! 23 Nisan kutlaması adı altında yapılan etkinlik pes dedirtti