Efsane polis Serpico Türkiye'ye geliyor

ABD'li efsanevi narkotik şube dedektifi 'Paco' lakaplı Frank Serpico'nun Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. 'Rozetini Satmayan Aynasız' olarak tanınan Serpico'nun hayatı film olmuş ve kendisini Al Pacino canlandırmıştı.

Efsane polis Serpico Türkiye'ye geliyor
Efsane polis Serpico Türkiye'ye geliyor
GİRİŞ 18.04.2007 11:11 GÜNCELLEME 18.04.2007 11:11

Aralık-2005'de Yeni Şafak gazetesinde yayımlanan 'Rozetini Satmayan Aynasız' adlı beş bölümlük yazı dizisi, 'dünyanın en ünlü polisi' olarak tanınan efsanevî narkotik şube dedektifi Frank Serpico ile ABD'de eğitim gören genç Türk polislerini biraraya getirdi. Geçtiğimiz hafta New York'ta Türk Polis Teşkilâtı'nın 162'nci kuruluş yıldönümü törenlerine “onur konuğu” olarak katılan Frank Serpico, önümüzdeki Haziran ayında bir konferans vermek üzere Türkiye'ye gelecek. 71 yaşında ve yıllardır sol yanağında bir mermi çekirdeğiyle yaşıyor olmasına karşın yapılan davete icabet eden Serpico, 14-16 Haziran tarihlerinde İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde düzenlenecek olan “2. Demokrasi ve Küresel Güvenlik Konferansı”na da konuşmacı olarak katılacak.


ALİ MURAT GÜVEN'İN YAZI DİZİSİ

Yeni Şafak yazarlarından Ali Murat Güven'in, 1-5 Aralık 2005 tarihlerinde yayımlanan “Rozetini Satmayan Aynasız” adlı dizi-röportajını okuyan ve günümüzde adı artık bütün dünyada bir “onur simgesi”ne dönüşmüş durumdaki Amerikalı dedektifin o görüşmede Türk polislerine verdiği dostça mesajlardan etkilenen Ankara'daki Polis Akademisi yönetimi, bu popüler kanun adamına ulaşmak amacıyla geçtiğimiz aylarda yazarımızla temas kurdu. Güven'in de yardım ve girişimleriyle New York'ta Serpico'ya ulaşan üst düzey emniyet yetkilileri, onu Türk polis teşkilâtının 162'nci kuruluş yıldönümü nedeniyle New York'taki Birleşmiş Milletler binasında düzenlenen olan kutlama resepsiyonuna davet ettiler. Güven'e bu çalışması nedeniyle Emniyet Teşkilâtı'nın çeşitli kademelerinden sayısız tebrik mesajı gönderildi.



DAVET DUYGULANDIRDI

Kendisinin Türkiye'de, özellikle de polis teşkilâtında, Yeni Şafak'ta yayımlanan röportajından dolayı yakından tanındığını öğrenen ve bu durumdan oldukça duygulanan Serpico, iyi niyet göstergesi olarak, ilk aşamada New York'ta düzenlenen “Türk Polis Haftası” kutlamalarına katıldı. Serpico'nun sağlık sorunları engel olmazsa Haziran ayında İstanbul'a gelmesi bekleniyor.


ABD'de Türk Polis Haftası kutlamalarına katıldı

ABD'de eğitim gören Türk polisleri tarafından, New York'taki BM binasında düzenlenen geceye, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Bâki İlgin, New York Başkonsolosu Mehmet Samsar, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necati Altıntaş, Eğitim Daire Başkanı Mustafa Cankal, New Jersey Eyalet Polisi Genel Müdürü Joseph R. Fuentes, New York Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan Türk polisler ile çok sayıda Amerikalı üst düzey polis yetkilisi katıldı. Görev yaptığı dönemde yakın mesafeden yanağından vurulup meslektaşları tarafından ölüme terkedilen, sonrasında da aynı kentte görevli Türk beyin cerrahı Dr. Zeki Ayhan Uygur'un sabırlı tedavisi sonucunda hayata döndürülen efsane polis, onur konuğu olarak katıldığı gecede yaptığı konuşmada, “Devlet tarafından verilmiş silahlara ve insan öldürme yetkisine sahip bulunanlar, bu hassas yetkiyi şahsî emelleri için değil, kamunun huzur ve mutluluğu için kullanmak zorunda olduklarını unutmamalıdır” diye konuştu.


Hayat hikayesini Al Pacino oynadı

Frank Serpico'nun gerçek hayat hikâyesini anlatan ve başrolünü de ünlü oyuncu Al Pacino'nun üstlendiği Serpico adlı film, günümüzde polisiye sinemanın başyapıtları arasında kabul ediliyor. 1970'lerde New York Emniyet Müdürlüğü'nde hayatı pahasına verdiği dürüstlük mücadelesiyle çağdaş Amerikan toplumunun en saygın kişiliklerinden birine dönüşen ve ibretlerle dolu hayat hikâyesi Al Pacino'nun başrolünü oynadığı “Serpico” adlı filme konu olan “Paco” lâkaplı ünlü dedektif Frank Serpico yıllarca narkotik bir operasyonda yüzünden aldığı bir kurşunla yaşamını sürdürdü.


(Yeni Şafak) 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP yandaşının ‘anket’ yalanı elinde patladı! Anket şirketinden Saymaz’a cevap gecikmedi!
Belçika'dan PKK açıklaması