Muharrem ayı orucu kaç gündür tutulur? Hangi gün oruç tutulmalı?

2017 Muharrem ayına çok az bir zaman kala oruç ibadetini yerine getirmek isteyenler Muharrem ayında kaç gün oruç tutulur? sorusunun yanıtını arıyor. Müslümanlar için en önemli aylardan biri olan Muharrem ayının hangi günleri oruç tutulur? İşte tüm ibadetler ve merak edilenler...

Muharrem ayı orucu kaç gündür tutulur? Hangi gün oruç tutulmalı?
Muharrem ayı orucu kaç gündür tutulur? Hangi gün oruç tutulmalı?
GİRİŞ 27.09.2017 11:25 GÜNCELLEME 27.09.2017 11:25
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Müslümanlar tarafından Hicri yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayında oruç tutmak başta gelen ibadetler arasındadır.  İslam dininde önemli günler ve mübarek aylar arasında yer alan Muharrem ayı boyunca, Müslümanlar bu aya özel olarak ibadetlerini gerçekleştirirler. Peki 2017 yılı itibariyle binlerce kişinin merak ettiği Muharrem ayında hangi gün kaç gün oruç tutulur? Muharrem ayı orucunda nasıl niyet edilir? İşte Muharrem ayında yapılacak ibadetler ve edilecek dualar haberimizin detayında sizlerle...

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselam, miladi 571'de 20 Nisan'a rastlayan, Rebiulevvel ayının 12. pazartesi sabahı, Mekke'de doğdu. 622'de Mekke'den Medine'ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine'nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanların şemsî yılbaşı oldu.. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan takvime göre, 2017 Muharrem 21 Eylül itibariyle başlayacak. 

MUHARREM ORUCU NASIL TUTULUR?

Muharrem ayının dokuzuncu, onuncu ve on birinci günü ve Aşure günü tutulan Muharrem orucu, faziletlidir. Ancak diğer günlerde de oruç tutulmasında bir sakınca yoktur.

Muharrem orucu, tıpkı normal oruç gibi tan yerinin ağarmasıyla imsak vaktinde başlar ve akşam ezanının okunmasıyla son bulur. Hz. Peygamber, Aşure orucunu da tavsiye etmiş, kezâ Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarında üç gün oruç tutulmasını öğütlemiştir. Bu üç günün muharrem ayındaki uygulaması Aşureden önceki gün, Aşure günü ve Aşureden sonraki gün şeklindeydi. Bilindiği gibi Aşure günü, Muharrem ayının 10. günüdür.

oruç

MUHARREM AYINDA PERŞEMBE, CUMA VE CUMARTESİ GÜNLERİ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ 

Hazreti İbn-i Abbas (Radıyallâhu Anhüma)'dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurmaktadır:

"Her kim, herhangi bir haram ay içinde Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü olmak üzere üç günü (peşpeşe) oruçlu geçirirse, kendisine (bu oruç karşılığında) iki sene, (diğer bir rivayette) yedi yüz sene (diğer bir rivayette de) dokuz yüz sene (nafile ibadet) sevabı verilir." 

(Taberani, el-Evsat:1810, 2/468; Deylemi, Müsnedül Firdevs: 5696, 4/66; Abdülkadir-i Geylani, el-Gunye: 1/325, Suyuti, ed-Dürrül Mensur: 4/185; İmam-ı Gazali, İhyau Ulumi'd Din: 1/281; Ali el Mütteki, Kenzul Ummal: 24173, 8/561; Heysemi, Mecmaüz Zevaid:3/191) Hazreti Enes (Radıyallâhu Anh)'dan rivayet edilmiştir: Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz buyurdu ki:

"Her kim Muharrem ayında Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri olmak üzere üç günü (peş peşe) oruçlu olarak geçirirse, o kimseye dokuz yüz sene (nafile) ibadet etmiş sevabı yazılır." (Safuri, Nüzhetül Mecalis: 1/156)

2017 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının 10. gününe Aşura denir. Aşure günü  bu sene 30 Eylül 2017 cumartesi günü gerçekleşecek.  Aleviler  12 İmamlar orucu olarak da bilinen Muharrem orucunun 12. günü aşurelerini yaparlar.

YORUMLAR 7
  • korpe 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok sukur Allaha bu Muharrem ayynda gorduk
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    En son Saat Kaçta Yemek Yemeliyiz
    Cevapla
  • semkra 6 yıl önce Şikayet Et
    muharrem orucunda ertesi gün için niyet edilmesi sebebiyle, sahura kalkılmaz ve akşam 12den önce (ertesi güne geçmeden) yenilen yemekle oruç tutulur.
    Cevapla
  • Haydat 6 yıl önce Şikayet Et
    Buda diger nafile oruçlar gibidir sahurlu da olur sahursuzda önemli olan niyet edilmiş olmasi
    Cevapla
  • Murat 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu yazılanlar sadece biz Alevilerin ne yaptığını nasıl oruç tuttuğunu öğrenebilmek için ortaya attıkları sözler dir. Sünnilerin profesörlereinin dahi sandığı ve bildiği kadar olanı... Gerçek Alevîlik bizim en cahilimizin bile yaşadığı yolumuzdur...bu tür hadiselere cevap bile yazmayın... Onlar zannetsin biz yolumuzu yaşayalım....
    Cevapla
  • haydar 6 yıl önce Şikayet Et
    birawo
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    yani gece 12 den sonra yemek v.b şeyler yenilip içilmez öylemi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!