Semih Kaplanoğlu kimdir? Aslen nereli ve kaç yaşında?

Ünlü yönetmen Semih Kaplanoğlu, Yumurta-Süt-Bal film üçlemesi ile tanınan ve şimdilerde Buğday filmi ile gündemde olan başarılı yönetmen Semih Kaplanoğlu kimdir? Aslen nereli ve kaç yaşında? İşte, dünyaca ünlü yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun biyografisi...

Semih Kaplanoğlu kimdir? Aslen nereli ve kaç yaşında?
Semih Kaplanoğlu kimdir? Aslen nereli ve kaç yaşında?
GİRİŞ 25.11.2017 13:16 GÜNCELLEME 25.11.2017 13:16

Usta ve dünyaca ünlü yönetmenimiz Semih Kaplanoğlu'nun son filminin galası Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ev sahipliğinde Beştepe'de gerçekleştirildi. Daha vizyona girmeden büyük övgüler alan ve merakla beklenen Buğday filminin yönetmeni Semih Kaplanoğlu kimdir? Aslen nereli ve kaç yaşında? İşte, ünlü yönetmen ve senarist Semih Kapanoğlu'nun biyografisi...

buğday semih kaplanoğlu

Semih Kaplanoğlu'nun son filmi "Buğday"ın galası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımı ile Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Galada konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Usta yönetmen ve senarist Semih Kaplonağlu'nu yeni filminden dolayı tebrik ediyorum. Elbette zaman zaman haddini bilmeyen, kaliteyi hazmedemeyen nezaket fukarası şahıslar da çıkabiliyor. Bunlara verilecek en güzel cevap seviyeyi korumak işini en güzel şekilde yapmaya devam etmektir. Biz her fırsatta merhametli büyüme diyoruz." sözleriyle Kaplanoğlu'nu tebrik ederken geçtiğimiz ay Adana Film Festivali'nde maruz kaldığı faşist saldırıya da gönderme yaptı.

buğday filmi semih kaplanoğlu

Filmin verdiği mesajı çok anlamlı bulan Erdoğan, Kaplanoğlu'na olan tebriklerini, "İçinde bulunduğumuz ekosistemi tahrib eden her adımın sonu felakettir. Acilen bir öz eleştiriye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Sayın Kaplanoğlu'nun filmini bu açıdan da son derecea anlamlı buluyorum. Filme katkı veren tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Buğday filminde görev alan kameramanından teknisyenine kadar tüm sinema emekçilerimizi tebrik ediyorum" sözleriyle ifade etti.

SEMİH KAPLANOĞLU KİMDİR?

4 Nisan 1963 tarihinde İzmir doğumlu olan Semih Kaplanoğlu; Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü 1984 yılı mezunudur.

TRT kameramanı bir tanıdığından temin ettiği parça filmlerle gerçekleştirdiği mezuniyet tezi MOBAPP’ı (Meşru Olmayan Bir Aşkın Parçalanmış Portreleri) ile mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra birçok işe imza atan Kaplanoğlu; kameraman asistanlığı, metin yazarlığı, senaryo çalışmaları vs. yaptı.

semih kaplanoğu

1984 yılında İstanbul‘a geldiğinde ilk ciddi işine Güzel Sanatlar Saatchi&Saatchi ve Young&Rubicam reklam şirketlerinde reklam yazarı olarak başladı. 1986 yılında Süha Arın‘ın yönettiği ödüllü “Eski Evler- Eski Ustalar” ve Mimar Sinan belgesellerinde Kamera Asistanı olarak çalıştı.

1994 yılında yayınlanmaya başlayan Şehnaz Tango adlı TV dizisinin 52 bölümünün senaryo ekibinde yazdı ve yönetmenliğini yaptı. 2001 yılında ilk filmi olan “Herkes Kendi Evinde” filmini çekti.

1996-2000 yılları arasında Radikal Gazetesi’nde kısa öykülerden oluşan “Karşılaşmalar” adlı köşe yazarlığı yaptı. “Karşılaşmalar” adlı köşeden seçtiği yazıların bir kısmını daha sonra aynı adla kitaplaştırdı.

Adını geniş kitlelerce duyurduğu Yumurta-Süt-Bal adlarında film üçlemesini bu yıllardan sonra yaptı. 2010 yılında Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği ‘Bal’, dünyanın en prestijli festivallerinden Berlin Film Festivali’nde büyük ödül Altın Ayı’yı kazandı. Semih Kaplanoğlu, ‘Yumurta’yla başlayıp ‘Süt’le devam ettiği Yusuf üçlemesinin son filmi ‘Bal’da Yusuf’un çocukluğuna gidiyor ve Yusuf’un babasıyla ilişkisini ve doğayı keşfedişini anlatıyordu. 

Senarist, yönetmen ve aynı zamanda da şair olan Semih Kaplanoğlu'nun şiirleri; Tan, Oluşum, Varlık, Gergedan, Gösteri, Argos gibi dergilerde yayınlandı.

Semih Kaplanoğlu, 1999 haziran ayında, Abdi İpekçi‘nin yeğeni olan gazeteci, senarist ve yazar Leyla İpekçi ile evlendi.

Yönetmeliğini üstlendiği filmler;                                                                                     

2017- Buğday            

2012 – Çocuklar (yapımcı)

2009 – Bal

2008 – Süt

2007 – Yumurta

2005 – Meleğin Düşüşü

2001 – Herkes Kendi Evinde

1994 – Şehnaz Tango (Dizi)

Aldığı ödüller;

2010 – 60. Berlin Film Festivali’nde büyük ödül Altın Ayı ödülü “Bal” filmi ile
2010 – 60. Berlin Film Festivali’nde, Ekümenik Jüri Ödülü “Bal” filmi ile
2010 – 17.Adana Altın Koza Film Şenliği, En İyi Film, “Bal” filmi ile
2008 – 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma
2008 – Altın Lale Ödülü, (Yumurta)
2008 – Radikal Gazetesi Halk Ödülü (Yumurta)
2007 – Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin en iyi filmi (Yumurta)                         2017- Adana Film Festivali Buğday filmiyle Film-YÖN (Film Yönetmenleri Derneği) en iyi yönetmen ödülünü                               

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'nin sır gibi sakladığı projesi 'C4ISRNET'
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun işgalci İsrail'i hedef aldı