Kafirun Suresi faziletleri nelerdir? Kafirun Suresi Arapça okunuşu...

Kafirun suresi adını inkarcılar anlamına gelen Kafirun kelimesinden almıştır. Allah-u Teala'ya şirk koşan inkarcılar üzerine nazil olan bir suredir. Kafirun suresinde iman ve şirkin ayrı şeyler olduğu ikisinin birlikte bulunmasının mümkün olmadığı kesin bir dille anlatılmıştır. Peygamber Efendimiz (sav) bu surenin şirk inancına sapmaktan korunması adına okunmasını buyurmuştur. Peki Kafirun Suresi neden indirilmiştir?

Kafirun Suresi faziletleri nelerdir? Kafirun Suresi Arapça okunuşu...
Kafirun Suresi faziletleri nelerdir? Kafirun Suresi Arapça okunuşu...
GİRİŞ 04.04.2022 14:34 GÜNCELLEME 05.04.2022 12:39
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Kafirun suresi, Medine indirildiğine dair rivayetler olsa da Mekke’de inmiştir. Kuran-ı Kerim sıralamasında Kevser Suresinden sonra Nasr Suresinden önce gelmektedir. Sure, adını ilk ayetinde geçen ve inkarcılar anlamına gelen Kafirun kelimesinden almıştır. Kafirun suresinde iman ile şirkin bir arada olamayacağı, inancın şirkten uzak tutulması gerektiği kesin bir üslupla ifade edilmiştir.

Tevhid ilkesinin sembolü olarak Mekke döneminin ilk yıllarında inen Kafirun Suresinde Mekkeli müşriklerin şahsında bütün putperestlere ilân edilmek üzere iman ile şirkin ayrı şeyler olduğu, bu iki inanç sistemi arasında bir benzerlik bulunmadığı, dolayısıyla ikisinin birlikte bulunmasının, iki inanç arasında bir uzlaşmaya gidilmesinin mümkün olmadığı kesin olarak ifade edilmiştir.

Kafirun Suresi Okunuşu

kafirun suresiBismillahirrahmanirrahim,

  1. Kul yâ eyyühel kâfirûn

  2. Lâ a’büdü mâ ta’büdûn

  3. Ve lâ entüm âbidûne mâ a’büd

  4. Ve lâ ene âbidün mâ abedtüm

  5. Ve lâ entüm âbidûne mâ a’büd

  6. Leküm dînüküm veliye dîn

Kafirun Suresi Türkçe Meali

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

  1. Deki: ey kâfirler!

  2. Tapmam o taptıklarınıza.

  3. Siz de tapanlardan değilsiniz benim mabuduma.

  4. Hem ben tapıcı değilim sizin taptıklarınıza.

  5. Hem de siz tapıcılardan değilsiniz benim mabuduma.

  6. Sizin dininiz size, benim dinim de bana.

Peygamber Efendimiz'e Göre Kafirun Suresi Faziletleri

Peygamber Efendimiz (s.a.s) Kafirun Suresinin fazileti ile ilgili 'Her kim Kafirun Suresini okursa, Kuran’ın Dörtte birini okumuş gibi olur.' şeklinde buyurmuştur. 

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem), Hazreti Nevfel’e:

- 'Seni buraya getiren mühim iş nedir?' şeklinde buyurunca, o da

- 'Bana, uyuyacağım sırada söyleyeceğim bir şey öğretmen için geldim' der.
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) de:

-'Öyleyse yatağına girdiğinde Kafirun suresini oku, sonra onu bitirince uyu! Çünkü o, şirkten uzaklaşma bildirişidir' buyurdu.

Kafirun Suresi Faziletleri Nelerdir?

  • Kim herhangi bir gecede Kafirun suresini okursa, çok güzel ve hayırlı bir iş yapmış olur.

  • Kafirun suresini, İhlas, Felak ve Nas sureleri ile birlikte okuyanın rızkı artar, hali düzelir.

  • Her türlü kötülükten korunmak için ve sıkıntılardan kurtulmak isteyen kişi, Kafirun, İhlas, Felak ve Nas surelerini okusun.

  • Yatacağın vakit bu sureyi oku. Zira o sure, insanı şirkten muhafaza eder, imanını şeytandan korumuş olur. O gece ölürse, tevhid üzerine Rabbine kavuşur.

  • Her gün 3 kere okuyan belalardan ve şeytanın şerrinden korunur.

  • Her gün okumak, ölüm anında küfre düşmeyi engeller.

  • Çocuklarınıza yatarken Kafirun suresini okutunuz. Okurlarsa, gece onlara hiçbir şey arız olmaz.

  • Bu sureyi güneş doğarken ve batarken okuyan kişi, şirkten emin olur.

  • Her gün 200 defa okumaya devam eden kimsenin imanı kuvvetlenir, Hızır (Aleyhisselam) manevi rehberi olur.

Kafirun Suresi Neden İndirilmiştir?

Tefsirlerde anlatıldığına göre Kureyşliler Hz. Peygamber (sav)’den bir sene kendi ilâhlarına tapmasını, bir sene de kendilerinin onun ilâhına tapmalarını istemişler. Hz. Peygamber (sav) de “Allah’a bir şeyi ortak koşmaktan yine O’na sığınırım!” demiş; bu defa Kureyşliler, “Bizim ilâhlarımızdan bazılarını istilâm et (öp, el sür), biz de seni tasdik edip ilâhına ibadet edelim” demişler. Bunun üzerine Kâfirun Suresi inmiştir. (Taberî, XXX, 213-214; Kurtubî, XX, 225).

Kafirun Suresi Neden Okunur?

Peygamber Efendimiz (s.a.s), İslam dinini Mekke ve Medine çevresinde yayma gayreti içinde iken iman etmeyen bir kişi Peygamber Efendimiz (s.a.s)'e 1 yıl boyunca kendi tanrılarına inanması koşuluyla iman edeceğine söyler ve bunun üzerine Kafirun Suresi indirilir. 

Bundan dolayıdır ki şirkten ve inkardan korunmak için Kafirun Suresinin okunması tavsiye edilir. Allah'ın varlığını, birliğini kabul ederek okuyan kişinin imanı güçleneceği rivayet edilir. 

Kafirun Suresi'nin Konusu

Allah'a iman eden müminlerin tek bir Allah'a inandıklarını, Allah'tan başka ilah olmadığını ve Allah'a tapılmadığını, iman edildiğini konu alır. Kafirun Suresi özellikle de Allah'a ortak koşulmaması gerektiğini ifade etmektedir. 

Kafirun Suresi Tefsiri 

Tevhid ilkesinin sembolü olarak Mekke döneminin ilk yıllarında inen bu surede Mekkeli müşriklerin şahsında bütün putperestlere ilân edilmek üzere iman ile şirkin ayrı şeyler olduğu, bu iki inanç sistemi arasında bir benzerlik bulunmadığı, dolayısıyla ikisinin birlikte bulunmasının, iki inanç arasında bir uzlaşmaya gidilmesinin mümkün olmadığı kesin olarak ifade edilmiştir.

Bazı müfessirlere göre 2-3. ayetlerde, gelecekte Hz. Peygamber’in müşriklerin taptığına tapmayacağı, onların da Hz. Peygamber’in taptığına tapmayacakları ifade edilmiş; 4-5. ayetlerde ise halihazırda da onların tutumlarının farklı olmadığı bildirilmiştir. Ancak Şevkanî bu yorumu reddetmekte, 4-5. ayetlerin 2-3. ayetlerdeki gerçeği pekiştirdiğini söylemekte; bu tekrarlara dil kurallarından ve Arap şiirinden örnekler getirmekte, Hz. Peygamber’in hadislerinde de benzer tekrarların bulunduğunu ifade etmektedir (bk. V, 599-600). Bizim tercihimiz de bu yöndedir. Zira 2-3. ayetlerde Hz. Peygamber’in şahsında müminlerin sadece bir Allah’a kulluk etmeleri emredilmiş, Allah’a ortak koşanlarla gerek inanç gerekse ibadet bakımından hiçbir şekilde benzerliklerinin bulunmadığı vurgulanmıştır. 4-5. ayetlerde ise Hz. Peygamber’i kendi dinlerine döndürmek isteyen putperestlerin ümidini kırmak maksadıyla söz tekrar edilmiştir. “Sizin dininiz size, benim dinim banadır” şeklinde tercüme ettiğimiz 6. âyet, daha geniş kapsamlı ve daha vurgulu bir şekilde önceki ayetleri tekit eder ve bu iki din arasında uzlaşmanın olamayacağını gösterir. Zira bu iki dini uzlaştırmak, hak ile bâtılı uzlaştırmak anlamına gelir.

Son ayetten din, vicdan ve ibadet özgürlüğünün esas olduğu, kimse­nin herhangi bir dine girmeye zorlanamayacağı anlamının da çıkarı­labileceğini düşünen bir kısım müfessirler bu ayetin müşriklere karşı savaşılmasını emreden ayetle (bk. Tevbe 9/36) nesh edildiğini yani hükmünün kaldırıldığını ileri sürmüşlerdir. 

YORUMLAR 14
  • Aika 2 yıl önce Şikayet Et
    Ellerinize sağlık gerçekten güzel olmuş. Çok teşekkür ederim
    Cevapla
  • Bilmiyorum 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben Bu dua çooooooooooooooooooooook seviyoooooorum
    Cevapla
  • elif 3 yıl önce Şikayet Et
    ama biraz dua zor
    Cevapla
  • elif 3 yıl önce Şikayet Et
    çokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk iyiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
    Cevapla
  • Sanane 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”