Üçüncü cemre düşecek! Cemre düşmesi tarihleri

Halk takvimine göre kıştan bahara geçişin sembolü olan ve ısınmayı ifade eden cemrenin ilki havaya düştü. Peki, ikinci cemre ne zaman düşer? Cemre düşmedi nedir? Cemre kelimesinin anlamı nedir? İşte cemre ile ilgili merak edilenler...

Üçüncü cemre düşecek! Cemre düşmesi tarihleri
Üçüncü cemre düşecek! Cemre düşmesi tarihleri
GİRİŞ 05.03.2018 10:34 GÜNCELLEME 05.03.2018 10:34

İkinci Cemre ne zaman düşecek sorusu, ilk Cemre'nin havaya düşmesinin ardından büyük bir merakla sorgulanan ve araştırılan konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Halk arasında, yedi gün arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan Cemrenin birincisi geçtiğimiz günlerde havaya düşmüştü. Peki, ikinci Cemre ne zaman düşecek? Kaç tane Cemre var?

CEMRELER NE ZAMAN NEREYE DÜŞER

Cemre 19-20 Şubat'ta havaya, ikinci cemre 26-27 Şubat'ta suya ve üçüncü cemre 5-6 Mart'ta toprağa düşer. Cemreler birer hafta arayla düşerek ilkbaharın gelmesine neden olur.1. cemre havaya (19-20 Şubat), 2. cemre suya (26-27 Şubat), 3. cemre (5-6 Mart) toprağa düşer.

 

 

cemre-nedir

CEMRE NE DEMEK?

Gazi Üniversitesi'nden Prof.Dr. Öcal Oğuz Cemre kelimesinin kökenine dair şu bilgileri verdi: "Cemre, hakkında çok fazla rivayet olan bir kelime. Öncelikle ateş, ateş parçası, kor şeklinde Arapçadan kaynaklanan bir anlamı var. Ama onun yanında Anadolu'da 'imre', 'imere' 'zemheri' veya 'cemre' şeklinde adlandırmalar var. Bunlardan Cemre adı en yaygın olarak kullanılandır." dedi.

KAÇ TANE CEMRE VAR?

Birinci cemrenin 20 Şubat'ta havaya, ikinci Cemrenin 27 Şubat'ta suya , üçüncü Cemre'nin 6 Mart'ta (artık yıllarda 5 Mart) toprağa düştüğü varsayılır.

İstanbul'da son 60 yıllık dönem için yapılan bir araştırma , Cemre’lerin kıştan bahara geçilirken ortalama sıcaklık eğrilerinin yükselmeye başladığı dönemin başlangıcını belirledikleri ve bu dönemde mevsim normallerinin üzerindeki az ya da çok bir sıcaklık artışıyla çakıştıklarını ortaya koymuştur.

Cemreler arasındaki günlerdeyse, sıcaklıklarda az da olsa bir düşüş olduğu saptanmış. Aynı araştırmaya göre her üç Cemre dikkate alındığında, bir iki günlük farklarla bu tarihlerde %42 olasılıkla, iki Cemre dikkate alındığındaysa %74 olasılıkla belirgin bir ısınma gerçekleşmiş.

cemre-ne-zaman-düşeer

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar