Üç aylarda çekilecek tesbihler nelerdir? Üç aylar tesbihi nasıl çekilir?

Mübarek Ramazan ayının yaklaştığını müjdeleyen üç aylar 19 Mart 2018 tarihi itibari ile Receb Ayı ile başlamış bulunmaktadır. Bu mübarek üç aylarda Allah-u Teala kullarına bol bol hayır ve bereket sunar. Bu ayların faziletlerinden faydalanabilmek için bol bol dua etmek ve tesbih çekmek gerekir. Peki üç aylarda çekilecek tesbihler nelerdir?

Üç aylarda çekilecek tesbihler nelerdir? Üç aylar tesbihi nasıl çekilir?
Üç aylarda çekilecek tesbihler nelerdir? Üç aylar tesbihi nasıl çekilir?
GİRİŞ 07.05.2018 09:45 GÜNCELLEME 07.05.2018 09:51

İslam alemi için bazı günler ve aylar kıymetlidir. Üç aylarda bu kıymetli anlardan birisidir. Receb, Şaban ve Ramazan olarak adlandırılan üç aylar, müslümanlara Ramazan-ı Şerifi müjdeleyicidir. Bu mübarek aylar da Allah-u Teala kullarına bolca rızık ve bereket ihsan eder. Üç ayların müslüman alemi için bu denli kıymetli olmasının bir diğer sebebi ise Hz. Muhammed (s.a.v.)’in bu aylar hakkında söylediği sözlerdir. Peygamber; “Receb Allah’ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır.” diye buyurmuş ve “Allah’ım! Receb ve Şaban’ı bize mübarek kıl! Bizi Ramazan’a ulaştır!” diye dua etmiştir. Beş mübarek kandil gecesinden dördü bu aylar içerisindedir.

Üç ayların ilki olan "yüceltilmiş" anlamına gelen Receb ayı, 19 Mart 2018 Pazartesi günü itibari ile başlamıştır. Bu ay içinde iki mübarek gece vardır. Receb ayının ilk cuma gecesi Regaib kandilidir. Yirmi yedinci gecesi Miraç gecesidir. Miraç, “merdiven”, “yükselecek yer”, “en yüksek makam” manalarına gelmektedir. Bu gecede Hz. Muhammed bir mucize olarak Mekke’deki Mescid-i Haram’dan, Kudüs‘teki Mescid-i Aksa‘ya ve oradan da göğe yükselip ruhen ve bedenen Cenab-ı Hakk’ın huzuruna çıkmıştır. Beş vakit namaz bu gecede farz kılınmış, bu gece inen Bakara suresinin son ayetleri ile Müslümanlar’ın sıkıntılarının sona ereceği ve Allah’a ortak koşmadıkları, tevhidden ayrılmadıkları takdirde Cennet’e girecekleri müjdelenmiştir.

 

RECEP AYINDA OKUNMASI GEREKEN DUALAR VE ÇEKİLECEK TESBİHLER

Receb’in ilk günü girince Allah rızası için iki rekat nafile namazı kılınır. Samimiyetle günahların affı istenip 111 defa “Allahümme salli ala Muhammed” diye Peygamber Efendimize salat-ü selam getirilir. Daha sonra 1660 defa “ya Allah” diye tesbih çekilir. Üç aylar boyunca her gün 1100 kere “la ilahe illallah”, 100 kere de “Muhammedürresulullah” diye bu tesbihe devam edilir.

* 10 gün 100 defaSübhana’llahi’l- hayyil- kayyum
* 10 gün 100 defa Sübhana’llahi’l- ehadi’s-samed
* 10 gün 100 defa Sübhana’llahi’l- gafuri’r- rahim

* Receb ayı "Eşhur-u hurum"dan olup Şehrullah yâni Allah'ın ayıdır. Bu aya oruçlu olarak girilmeli ve bu ayda Allah'a çok ilticâ etmelidir. 

* Receb-i şerîf Cenâb-ı Hakk'a mahsus bir ay olduğu için yalnız Zât-ı İlâhî'yi bildiren İhlâs-ı şerîf sûresini çok okumalı; tevhîd, istiğfar ve salevât-ı şerîfeleri ihmal etmemelidir.

* Receb ayında her gün başında ve sonunda 7'şer Fâtiha-i şerîfe okumak sûretiyle 100 İhlâs-ı şerîf okumak da çok sevaptır.

* Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiyâ yapmalı ve oruç tutmalıdır. 13, 14 ve 15'inci günlerinde oruç tutanlar, bu sünnet-i şerîfeyi yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan şifâ bulur.

* Receb ayına girildiği vakit okunması gereken dua Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem'in okumuş olduğu duadır.

receb ayı

"Bi’smi’llahi’r-rahmani’r-rahim
Allahümme barik lena fi recebe ve şa’ban ve belliğna ramazan vahtim lena bi’l-iman ve yessir lena bi’l-kur’an"

Türkçe Meali;

“Ey Rabbim! Bize Receb’i ve Şa’ban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye duâ ederlerdi (İbn Hanbel, I, 259).

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
“AK Parti’ye ders vermek” iyi bir fikir miydi?
Tokat'ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı