Yatağa yatmadan ve uyumadan önce okunacak dua nedir?

Dua, kulun bütün benliği ile Allah-u Teala'ya yönelerek ondan istek ve dilekte bulunması anlamına gelir. Dinde duanın yeri oldukça önemli ve kıymetlidir. Peygamber Efendimiz (sav)'de bir çok hadisi şerifinde duanın öneminden bahsetmiş ve özellikle geceleri edilmesi gereken duaları ümmeti ile paylaşmıştır. Peki Uyumadan önce okunacak dualar nelerdir?

Yatağa yatmadan ve uyumadan önce okunacak dua nedir?
Yatağa yatmadan ve uyumadan önce okunacak dua nedir?
GİRİŞ 05.05.2018 09:41 GÜNCELLEME 27.09.2018 11:22
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Duanın dinimizde anlam ve önemi oldukça fazladır. Kulun Allah-u Teala'ya haykırışı, istek ve arzularını isteyiş şeklidir. Dua kul ile Allah arasında bir diyalogtur ve ibadetlerin en büyüğü kabul edilmiştir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)'de duanın hayatımızda ki öneminden bahsetmek için "Dua ibadetin ta kendisidir." buyurmuştur. Yaşamımızın her anında dua etmeli ve Allah-u Teala'yı anmalıyız. Özellikle de gece yatmadan önce okunması icap eden dualar vardır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)'in de gece okunmasını önerdiği dua ve zikirler mevcuttur. Peki yatmadan önce okunması gereken dualar nelerdir?

dua etmek

 

 

YATMADAN ÖNCE OKUNMASI GEREKEN DUALAR NELERDİR?

Furkan suresinin 77. Ayetinde şöyle buyuran Yüce Rabbimiz; “De ki: Dua etmezseniz Rabbim size niye kıymet versin” duanın ibadetlerin en büyüğü ve en güzeli olduğunu açıkça ifade etmiştir. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)'de sık sık ümmetine duanın öneminden bahsetmiş ve gece yatmadan önce okunması hoş olacak duaları bildirmiştir.

* Bir rivayete göre Peygamber Efendimiz ( sav ), Hz. Ali ( ra )’ye buyurdular ki: Yâ Ali! şu 5 şeyi yapmadan yatma!

1. Kur’ân-ı kerîmin hepsini okumadan,
2. 4000 dirhem sadaka vermeden,
3. Kâbe’yi ziyaret etmeden,
4. Cennette yerini hazırlamadan,
5. Küs olduğun biriyle barışmadan.

Hazret-i Ali; “Yâ Resûlallah! Bu nasıl olur?” diye sorunca, buyurdular ki:

1. 3 İhlâs okumak, Kur’ân-ı kerîmi hatmetmek gibidir.
2. 4 Fâtiha okumak, 4000 dirhem sadaka vermeye eşittir.
3. 10 defa; “Lâ ilâhe illallah vahdehu lâ-şerîke-leh lehül- mülkü ve lehül hamdü yuhyî ve yümît ve hüve alâ külli şey’in kadîr.” demen de Kâbe’yi ziyarete eşittir.
4. 10 defa; “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhil’aliyyil’azîm.” demen, Cennette yerini hazırlamana vesîledir.
5. 10 defa; “Estağfirullahel’azîm ellezî lâ ilâhe illâ hu el-hayyel kayyûm ve etubü ileyh.” demen, dargın ve husûmetli olduğun insanlarla barışmış derecesinde mükâfata vesiledir.

dua etmek

* Başka bir rivayette ise uyumadan önce şu duayı okunmayı tavsiye edilmiştir.

dua
Okunuşu;

 Allahümme eslemtü nefsi ileyke ve veccehtehü vechi ileyke  ve fevvadtü emri ileyke  ve elce’tü zahri ileyke,rağbeten ve rehbeten ileyke,la melcee ve la menca minke illa ileyke.Amentü bi-kitabike’l-lezi enzelte  ve bi-nebiyyike’llezi erselte.

Türkçe Meali;

Allah’ım! kendimi sana teslim ettim. Yüzümü sana çevirdim. İşimi sana ısmarladım. Rızanı isteyerek azabından korkarak sırtımı sana dayadım sana sığındım sana karşı yine senden sığınacak yoktur indirdiğin kitabı ve gönderdiğin peygambere inandım.

dua etmek

* Peygamber Efendimiz yatmadan önce; Fatiha suresi ile birlikte bir sure okumayı ve daha sonra, 

“La İlahe İllallah, Vahdehu La Şerike Leh, Lehü’l mülkü ve Lehü’l Hamdü ve hüve Âlâ Külli Şey’in Kadîr” ve "La havle velâ kuvvete illâ Billah” demeyi, sonrasında ise 33 kere “SübhanAllah”, 33 kere “Elhamdülillah” ve 34 kere ise “Allahu Ekber”demeyi ve böylece bu tesbihatı 100 e tamamlamayı ve Kâfirûn sûresini okumayı tavsiye etmişlerdir. Rivayete göre Efendimiz bu tavsiyeyi Hazreti Ali ve Hazreti Fatma (r.a.) bir akşam evlerine misafir olduğu sırada tavsiye etmiştir.  (Ramûz, c. 1/26-1)

YORUMLAR 50
  • SERA 2 yıl önce Şikayet Et
    ALLAHIM sen herkesin duasini kabul et ALLAHIM su dunyaya bir defa geliyoruz her musluman arkadaslarymyzyn yuzu gulsun.AMIN.
    Cevapla
  • SERA 2 yıl önce Şikayet Et
    ALLAHIM sen buyuksun harkesin dualaryny hayyrly eyle ya RABBIM.AMIN.
    Cevapla
  • Eda 2 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • Eda 2 yıl önce Şikayet Et
    Kurban olduğum ALAHIM herkesin duasını kabul etsin herkesin gönlünü hoş etsin inşallah
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah herkesin duasını kabul etsin inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı