Diş çektirmek orucu bozar mı? Diyanet'ten 'oruçluyken diş çektirmek' fetvası

Bereket, feyiz ve mağfiret ayı Ramazan'ın gelmesi ile birlikte orucu bozan ve bozmayan durumlarla ilgili soruları da beraberinde getirdi. Oruç ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de 'diş çektirmek orucu boza mı?' oldu. Peki, Diyanet'in fetvasına göre oruçluyken diş çektirilir mi? Diş çektirmek orucu bozar mı?

Diş çektirmek orucu bozar mı? Diyanet'ten 'oruçluyken diş çektirmek' fetvası
Diş çektirmek orucu bozar mı? Diyanet'ten 'oruçluyken diş çektirmek' fetvası
GİRİŞ 11.06.2018 16:13 GÜNCELLEME 11.06.2018 16:13

11 ayın sultanı Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlar oruçla ilgili soruları yöneltmeye başladı. Diş çektirmenin orucu bozup bozmadığı araştırılan konular arasında yer aldı. Peki, oruçlu iken diş çektirmek orucu bozar mı? Diş çekimi esnasında anestezi için yapılan iğne orucu bozar mı? Diş çektiren kişinin kaza yapması gerekir mi? İşte, Diyanet'in oruçlu iken diş çektirmek ile ilgili verdiği fetva...

DİŞ ÇEKTİRMEK ORUCU BOZAR MI?

 

 

Oruçluyken bilinçli bir şekilde yemek içmek ve cinsel ilişki vb. fiiller orucu bozar. Tedavi amacı ile yapılacak olan diş çektirme işlemi genel anlamda orucu bozmaz. Diş tedavisinin ağrısını dindirmek amacı ile yapılan enjeksiyonlar herhangi bir zevk vermeyeceğinden ve ağız yolu ile alınmayacağından orucu bozmaz. Ancak operasyon esnasında kanın, ağızda çalkalanan suyun ya da tedavide kullanılan maddelerin vs. yutulması orucu bozar ve o gün için kaza etmeyi gerektirir. 

Buna karşın oruçlu kimseye diş çekimi esnasında iğne vurulması ve ilaç verilmesi orucu zedeler. Bu nedenle diş tedavilerinin iftar ve sahur vakitleri arasında yapılması daha uygun olur. 

DİŞ ÇEKİLİRKEN YAPILAN İĞNE ORUCU BOZAR MI?

Diş çekimi esnasında zaruri olan iğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrıyı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve / veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Bu durumda o gün için oruca niyet etmemek yahut acil bir durum ise gününe gün tutarak kaza edilmesi gerekir. Hastaya serum veya kan verilmesi de, aynı hükme tabidir

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
5 ayda yüzde 200 zamlandı: İstanbul 'kanatsız' kaldı!
CHP provokatöre para yağdırmış: Sadece reklam için 10 milyon lira