Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken diş fırçalamanın hükmü...

Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle oruç ibadeti gerçekleştireceklerin en fazla yönelttiği sorulardan bir tanesi, ''Diş fırçalamak orucu bozar mı?'' olmaktadır. Diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağına ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından resmi açıklama gerçekleştirildi. İşte, oruçlu iken diş fırçalamanın fetvası...

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken diş fırçalamanın hükmü...
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken diş fırçalamanın hükmü...
GİRİŞ 14.06.2018 18:31 GÜNCELLEME 14.06.2018 18:31
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

On bir ayın sultanı olan Ramazan ayının gelmesinin akabinde oruç ibadetini yerine getirecek Müslümanlar tarafından orucu bozan ve bozmayan durumlar yoğun bir şekilde sorgulanmaya başlandı. Bu doğrultuda müminlerin en çok merak duydukları ve akıllarını kurcalayan sorulardan biri olan ''Diş fırçalamak orucu bozar mı?'' yer almak almaktadır. Müslümanların konuya dair yanıt aradıkları diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağı hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı resmi bir açıklama gerçekleştirdi. Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamaları ışığında oruçlu iken diş fırçalamanın fetvası nedir? İşte, orucu bozan ve bozmayan durumların listesi...

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre; oruçluyken diş fırçalama esnasında diş macunu yahut suyu boğaza kaçırılmadığı müddetçe diş fırçalamakla oruç bozulmamaktadır. Fakat, diş macunu ya da suyun boğaza kaçması durumunda oruç bozulmakta olup, kazası gerekmektedir. Bu nedenle suyun ve diş macununun boğaza kaçma ihtimali bulunduğundan çok gerekmediği sürece oruçluyken diş fırçalamak uygun görülmemektedir, bunun yerine imsaktan önce veya iftardan sonra fırçalanması önerilmektedir. 

diş

ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN DURUMLAR NELERDİR?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Yolculuk, hastalık, ileri derecede yaşlılık gibi meşru bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun, sadece kaza edilmesi gerekir. Ayrıca, kasıt olmaksızın yemek-içmek; beslenme amacı ve anlamı taşımayan, yenilip içilmesi mutat olmayan şeylerin tüketilmesi orucu bozar ve durum kazayı gerektirir.

Unutarak yemek içmek veya cinsî münasebette bulunmak orucu bozmaz. Ancak oruçlu olduğunu hatırladığı anda, bu işleri yapmaktan anında uzaklaşmalıdır. Peygamber Efendimiz, ”Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allâh yedirmiş, içirmiştir” buyurmuştur (Buhari, ”Savm”, 26). Unutarak yiyen içen kişi, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkar ve orucuna devam eder Oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra yeme-içmeye devam eden kişinin orucu bozulur, kaza edilmesi gerekir.

oruç

YORUMLAR 6
  • gizem 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben sabah dişlerimi fırçaladım ama ne su ne macun boğazıma kaçmadı buna sevindim
    Cevapla
  • TheAzxtech 5 yıl önce Şikayet Et
    Diş fırçalamakla suyun bağlantısını çözemedim. Diş fırçasını suyla yıkıyorsun fırçaladıktan sonra o kadar. Diş fırçaladıktan sonra ağız yıkanmaz zaten. Haliyle su kaçma olayı olmaz. Macuna gelirsek eğer benim görüşüm kimse bilerek macun yiyecek yutacak değil zaten isteyerekte yapılacak hareket değil. İstemsiz olarak yapılmışsa bence oruç bozulmaz nasıl ki insanlar dalgınlıkla oruçlu olduğunu unutup bir şey yiyip içtikten sonra aklına geliyor ama oruç bozulmuyorsa bu da öyle bir şey. Bilerek yaparsan bozulur ama isteğin dışında olan bir şey için bozulacağını düşünmüyorum.
    Cevapla
  • No-Name 5 yıl önce Şikayet Et
    Dinde tahrifat böyle böyle oluyor işte. Ya densizler ya dinsizler densiz densiz bilmediği konuda fetva veriyor sonra ayıkla pirincin taşını. Düşünmüyormuş. Önce öğren sonra düşün. Bilmediğin konuda düşünce paylaşma. Laf biliyorsan söyle ibret alsınlar laf bilmiyorsan sus bari adam sansınlar.
    Cevapla
  • ŞAHSİYET 5 yıl önce Şikayet Et
    AFFERİM GÜZEL YORUM SANA TELEFON ALACAm
    Cevapla
  • Alper 5 yıl önce Şikayet Et
    Diş fırçalamakla suyun bağlantısını çözemedim derken? Ciddiyetinize inanalım mı? Yoksa bu arkadaş şizofren anlattıklarına takılmayın mı diyelim?
    Cevapla
  • murat 5 yıl önce Şikayet Et
    hoca sen diş macunuyla dişleri fırçalayıp öylece köpük köpük bırakıyon mu anlamadık. sonra o köpükler nereye gidiyo ayıptır sorması. bide diş fırçalandıktan sonra ağız yıkanmaz zaten yazmışın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı