Susuz hap yutmak orucu bozar mı? Diyanet'ten gelen açıklama...

Mübarek Ramazan ayında farz olan ibadet oruç eda edilecek. Bu sene 16 Mayıs günü başlayan Ramazan ayı boyunca orucu bozan ya da bozmayan durumlarla ilgili sorular soruluyor. Peki, merak edilen sorulardan biri olan susuz hap yutmak orucu bozar mı? İşte cevabı...

Susuz hap yutmak orucu bozar mı? Diyanet'ten gelen açıklama...
Susuz hap yutmak orucu bozar mı? Diyanet'ten gelen açıklama...
GİRİŞ 21.05.2018 10:56 GÜNCELLEME 21.05.2018 10:56

Şaban ayının sonrasında gelen ve tüm aleme bereketini nüfuz ettiren Ramazan ayında oruç tutmak tüm müslümanlara farz kılınmıştır. Bir ay boyunca oruç ibadetlerini eda edecek olan vatandaşlarımız oruç ile ilgili sorularını yöneltmeye başladı. Sorulan sorulardan biri de hastalık halinde 'susuz hap yutmak orucu bozar mı?' oldu. Peki, su olmadan ilaç içmek orucu bozar mı? İşte, susuz hap içmek orucu bozar mı, sorusuna Diyanet'ten gelen cevap...

SUSUZ HAP YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

 

 

Ramazan ayı içerisinde bilinçli bir şekilde bir şeyler yemek, içmek, yutmak orucu bozar. Buna susuz ya da su ile hap içmek de dahildir. Yani su olmadan hap yutan kişinin de orucu bozulur. Hastalık nedeniyle ilaç içme durumunda kalan kişinin gününe gün tutarak kaza yapması gerekir, bu durum kefaret gerektirmez. 

Diyanet İşleri Başkanlığından gelen açıklamada, "Oruçlu bir kimsenin meşru mazeret olmaksızın gıda veya ilaç cinsinden bir şeyi su ile veya susuz olarak yemesi/içmesi orucu bozar. Bu durumlarda kefaret gereklidir. Başka bir zamanda kazası yapılmalıdır.

Tedavi amaçlı kullanılan merhem ve ilaçlı bantlar ise orucu bozmamaktadır. Bu tedavi yöntemlerinde deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen merhem, krem vb. şeyler kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi çok az ve yavaş olduğundan, ayrıca yeme içme anlamına gelmediğinden oruç bozulmaz" denmiştir. 

HASTAYKEN ORUÇ TUTMAK

Kur'an-ı Kerim'de hasta ve yolcuların oruç tutması ile ilgili hüküm kesin olarak belirtilmiştir. Hasta olan ve yolculuğa çıkacak olan kimseler oruç tutamadığı günler için Ramazan ayının sonrasında kaza yapabilir.

“… Sizden kim hasta veya yolculukta olursa, o günler sayısınca diğer günlerde oruç tutsun. Onu tutabilenlere bir çaresizi doyuracak fidye de gerekir. Kim bir hayrı içten gelerek yaparsa onun için daha hayırlı olur. Oruç tutmanız sizin için daha iyidir. Bir bilseydiniz!” (Bakara, 2/184)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TÜİK son verileri paylaştı! Hangi ilin nüfusu ne kadar oldu...
AK Parti'de vekillere sosyal medya uyarısı: Daha hassas olun